Αποστολή και Σκοπός

Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ – Βελτιώνοντας την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής

Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ είναι ένα τριμηνιαίο περιοδικό που εκδίδεται από την ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) και στοχεύει στην πληροφόρηση των συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της χάραξης πολιτικής για την Υγεία, δημοσιεύοντας υψηλής ποιότητας ερευνητικά άρθρα με σαφείς πολιτικές επιπτώσεις που αφορούν ένα διεθνές κοινό.

Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ είναι ένα διεπιστημονικό περιοδικό, αφοσιωμένο στην παροχή αντικειμενικών και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την Υγεία και την υγειονομική περίθαλψη, τις Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας, την Πληροφορική Υγείας, τη Βιοϊατρική Τεχνολογία, την Ποιότητα και κυρίως την Επιστημονική Διοίκηση (Management) των Υπηρεσιών Υγείας καθώς και των υπόλοιπων επιστημών υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς. Εργασίες με εξ ολοκλήρου κλινικό περιεχόμενο (π.χ. αποτελέσματα κλινικών δοκιμών) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του περιοδικού.

Σκοπός του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ είναι:

η καλλιέργεια, εμβάθυνση και προώθηση της έρευνας στο πεδίο της Διοίκησης στον τομέα της Υγείας, των Πολιτικών και της Οικονομίας.

η επιστημονική, επαγγελματική και πολιτιστική ανάπτυξη των στελεχών υγείας, που ασχολούνται με τη Διοίκηση, τις Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας.

η προώθηση και διάχυση θέσεων και προτάσεων για τον εκσυγχρονισμό, την βελτίωση της ποιότητας και της αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα και παγκοσμίως

η διερεύνηση των εκπαιδευτικών αναγκών του ανθρώπινου δυναμικού στον τομέα της υγείας για την υποστήριξη της αποτελεσματικής διοίκησής του.

η αξιολόγηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, σεμιναρίων που σχετίζονται με τον τομέα της Διοίκησης της Υγείας, των Πολιτικών και της Οικονομίας.

Το επιστημονικό περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

(1) Θέμα: να πραγματεύεται ένα σαφές και σχετικό με την άσκηση πολιτικής ερευνητικό ερώτημα με έμφαση στα συστήματα υγείας, τη διαχείριση και τις πολιτικές υγείας, τα οικονομικά της υγείας, την πληροφορική υγείας ή τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.

(2) Πεδίο εφαρμογής: όλες οι χώρες παγκοσμίως

(3) Μέθοδοι: επαρκής εφαρμογή ποσοτικών ή/και ποιοτικών μεθόδων, σε γλώσσα κατανοητή για ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.

(4) Περιεχόμενο: πρωτότυπη έρευνα ή ανασκοπήσεις που επικεντρώνονται στη διαχείριση και τις πολιτικές υγείας και συναφή επιστητά. Άρθρα με καθαρά κλινική φύση (π.χ. αποτελέσματα κλινικών δοκιμών) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του περιοδικού.

(5)Συγγραφείς: γραμμένα από ερευνητές ή/και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από ευρύ φάσμα διαφορετικών επιστημών.

(6) Συνάφεια πολιτικής: ευρήματα έρευνας με άμεσες συνέπειες και με δυνατότητα να συμβάλουν στη χάραξη καλύτερης πολιτικής για την Υγεία.

(7) Διεθνής συνάφεια: έρευνα με συμβολή στην τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής και στην έρευνα διεθνώς.

Κατηγορίες Άρθρων

Το περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ καλωσορίζει τις υποβολές άρθρων που αφορούν πληροφορίες και ευρήματα χρήσιμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Οι κατηγορίες των άρθρων είναι οι εξής:

Ερευνητικές Εργασίες: Οι ερευνητικές εργασίες είναι ερευνητικές μελέτες (έως 3.500 λέξεις), που παρουσιάζουν το υπόβαθρο, τις μεθόδους, τα αποτελέσματα, τη συζήτηση και τα συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με θέματα Management και Πολιτικών Yγείας. Ανάλογα με το ερευνητικό ερώτημα, ενθαρρύνονται οι διεπιστημονικές και μικτές ερευνητικές προσεγγίσεις και είναι ευπρόσδεκτη τόσο η ποσοτική (έρευνες, δευτερογενείς αναλύσεις δεδομένων) όσο και η ποιοτική έρευνα (focus groups, ατομικές συνεντεύξεις, αναλύσεις εγγράφων).

Συστηματικές ανασκοπήσεις: Οι ανασκοπήσεις (συμπεριλαμβανομένων των scoping reviews, realist reviews ή των βιβλιογραφικών ανασκοπήσεων) είναι μεγαλύτερες εργασίες (έως 3.500 λέξεις) που παρέχουν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας σχετικά με συγκεκριμένα θέματα management και πολιτικών Υγείας. Οι συστηματικές ανασκοπήσεις θα πρέπει να ακολουθούν τις κατάλληλες οδηγίες, π.χ. το PRISMA για την αναφορά συστηματικών κριτικών, το PRISMA-ScR για τις scoping reviews, το RAMESES για realist reviews ή το PRIOR για κριτικές ανασκοπήσεων.

Άρθρα γνώμης και ενημέρωσης: Αυτή είναι μια κατηγορία σύντομων άρθρων (έως 1.500 λέξεις) που επικεντρώνεται σε ένα σχετικό θέμα management και πολιτικών Υγείας ή οικονομικά θέματα υγείας. Αυτά τα άρθρα μπορεί, για παράδειγμα, να πραγματεύονται προκλήσεις του Συστήματος Υγείας διαφορετικών χωρών ή μπορεί να παρουσιάζουν μια νέα ιδέα ή προτάσεις μεταρρύθμισης που θα μπορούσαν να αφορούν πολλές χώρες. Τα άρθρα αυτά θα πρέπει να είναι σαφή, να εστιάζουν σε ένα μόνο σημείο και να δημιουργούν ένα σαφές επιχείρημα.

Άρθρα Σύνταξης: Τα άρθρα σύνταξης (editorials) ανατίθενται από το Διευθυντή Σύνταξης. Παρέχουν συζήτηση για ένα συγκεκριμένο θέμα ή πεδίο. Θα πρέπει να συντάσσονται από έως τρεις συγγραφείς και να περιλαμβάνουν ως 2.000 λέξεις και έναν πίνακα ή σχήμα. Δεν απαιτείται περίληψη.

Εκτός από αυτούς τους κύριους τύπους άρθρων, το περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ δημοσιεύει Επιστολές και Βιβλιοκρισίες (έως 500 λέξεις) ή συζητήσεις μεταξύ των αναγνωστών με τη μορφή σύντομων επιστολών/σχολίων σε δημοσιευμένες εργασίες και απαντήσεις από τους αρχικούς συγγραφείς.

Ανάλογα με τον τύπο, οι εργασίες που υποβάλλονται δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον προαναφερόμενο αριθμό λέξεων (στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι Βιβλιογραφικές παραπομπές/References).

Για τη συγγραφή άρθρου, παρακαλούμε συμβουλευτείτε τις Οδηγίες προς Συγγραφείς πριν την υποβολή.

Για την υποβολή άρθρου προς δημοσίευση, παρακαλούμε ακολουθήστε το σύνδεσμο https://healthreview.gr/submit-your-article/