Οδηγίες προς Κριτές

 

«Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες στους Κριτές που αφιερώνουν χρόνο στην αξιολόγηση άρθρων που υποβάλλονται για δημοσίευση στο επιστημονικό περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ (HEALTH Review). Οι Κριτές μας, με την επιστημονική τους επάρκεια διασφαλίζουν την ποιοτική αναβάθμιση του περιοδικού.»

H συντακτική ομάδα του περιοδικού Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ

Διαδικασία Κρίσης των Άρθρων

Η διαδικασία κρίσης των άρθρων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της διαδικασίας δημοσίευσης και διασφαλίζει ότι οι δημοσιευμένες εργασίες στο περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ είναι σύμφωνες με τα υψηλότερα πρότυπα ποιότητας.

Όλα τα άρθρα που υποβάλλονται στο περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ ελέγχονται αυστηρά και διεξοδικά από ομότιμους ειδικούς. Όλα τα υποβαλλόμενα κείμενα λαμβάνουν από τη Γραμματεία Σύνταξης αύξοντα κωδικό αριθμό, βάσει της ημερομηνίας παραλαβής τους, ο οποίος γνωστοποιείται στον υπεύθυνο για την αλληλογραφία συγγραφέα ηλεκτρονικά και χρησιμοποιείται για κάθε μελλοντική επικοινωνία, η οποία, σε κάθε περίπτωση, πραγματοποιείται αποκλειστικά μέσω του e-mail: healthreview@eemyy.gr  

Αρχικά, η Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού εξετάζει τα υποβληθέντα κείμενα ως προς τη θεματολογία τη φιλολογική αρτιότητα και το βαθμό τήρησης των ανωτέρω οδηγιών. Σε περίπτωση που η θεματολογία ενός άρθρου δεν συνάδει με την αντίστοιχη του περιοδικού ή σε περίπτωση που οι συγγραφείς δεν έχουν ακολουθήσει πιστά τις Οδηγίες προς Συγγραφείς, η Διεύθυνση Σύνταξης διατηρεί το δικαίωμα απόρριψης ή επιστροφής του άρθρου στον υπεύθυνο αλληλογραφίας για διορθώσεις.

Τα άρθρα που είναι σύμφωνα με τις οδηγίες του περιοδικού, στέλνονται από τη διεύθυνση σύνταξης σε ειδικούς επί του εκάστοτε θέματος ανεξάρτητους κριτές (συνήθως δύο), προκειμένου να τα αξιολογήσουν, να προβούν σε διορθώσεις και τελικά να προτείνουν τη δημοσίευση (με / ή χωρίς διορθώσεις) ή την απόρριψή τους. Όπου απαιτείται, ζητείται η άποψη και στατιστικολόγου. Η ταυτότητα των κριτών σε καμία περίπτωση δεν γνωστοποιείται στους συγγραφείς και ομοίως η ταυτότητα των συγγραφέων δεν γνωστοποιείται στους κριτές (διαδικασία διπλής τυφλής αξιολόγησης).

Τα πορίσματα των κριτών παραλαμβάνονται από τη Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού, η οποία λαμβάνει και την τελική απόφαση περί δημοσίευσης ή όχι μιας εργασίας και διαβιβάζει την απόφασή της, μαζί με τα σχόλια των κριτών, στους συγγραφείς.

Η διαδικασία της αξιολόγησης συνήθως διαρκεί 3-4 μήνες. Από την ημερομηνία αποστολής των αποτελεσμάτων της αξιολόγησης στους συγγραφείς, δίδεται περιθώριο ενάμιση μήνα για την επανυποβολή της αναθεωρημένης εργασίας, εφόσον έχουν ζητηθεί διορθώσεις.

 

Αξιολόγηση του Άρθρου

Κατά την αξιολόγηση του κειμένου, οι κριτές αξιολογούν τις ακόλουθες πτυχές: 

  • Σκοπός: Είναι συμβατό με τους σκοπούς και το περιεχόμενο του επιστημονικού περιοδικού Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ; 
  • Σημαντικότητα: Είναι το ερευνητικό ερώτημα καλά καθορισμένο; Οι υποθέσεις είναι σχεδιασμένες προσεκτικά; Περιγράφονται επαρκώς τα αποτελέσματα; Τα συμπεράσματα παρουσιάζουν λογική ακολουθία με τα αποτελέσματα; Είναι όλα τα συμπεράσματα δικαιολογημένα;
  • Ποιότητα: Το κείμενο είναι καλά δομημένο και διατυπωμένο με σαφήνεια; Περιγράφεται με σαφήνεια η μεθοδολογία ανάλυσης και σύνθεσης των δεδομένων; Συζητούνται η ερμηνεία και οι εφαρμογές των αποτελεσμάτων; Οι βιβλιογραφικές παραπομπές είναι επαρκείς και ανάλογες της θεματολογίας του άρθρου;
  • Επιστημονική Επάρκεια: Έχει σχεδιαστεί σωστά η μελέτη; Παρέχονται επαρκείς δηλώσεις δεοντολογίας και διαθεσιμότητας δεδομένων; Γίνονται οι αναλύσεις με τα υψηλότερα τεχνικά πρότυπα; Είναι τα δεδομένα αρκετά αξιόπιστα για την εξαγωγή συμπερασμάτων; Είναι τα ανεπεξέργαστα δεδομένα διαθέσιμα και σωστά (όπου ισχύει); Αναφέρονται οι περιορισμοί της έρευνας;
  • Ενδιαφέρον για τους αναγνώστες: Είναι τα συμπεράσματα ενδιαφέροντα για το αναγνωστικό κοινό του περιοδικού;
  • Επάρκεια στην Αγγλική Γλώσσα: Είναι η γλώσσα στην οποία έχει γραφτεί το κείμενο κατάλληλη και κατανοητή; 

 

Οι κριτές θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρα την αξιολόγησή τους. Θα πρέπει να επικοινωνούν με τον Διευθυντή Σύνταξης στην περίπτωση που χρειάζονται παράταση της προθεσμίας αξιολόγησης.

Οι κριτές θα πρέπει να προσέχουν να μην αποκαλύπτουν την ταυτότητά τους στους συγγραφείς με τα σχόλιά τους.

Εάν οι κριτές αντιληφθούν οποιοδήποτε επιστημονικό παράπτωμα ή απάτη, λογοκλοπή ή οποιαδήποτε άλλη ανήθικη συμπεριφορά που σχετίζεται με το υπό αξιολόγηση κείμενο, θα πρέπει άμεσα να το αναφέρουν στον Διευθυντή Σύνταξης.

 

Συστάσεις για το κρινόμενο Άρθρο

Κατά την αξιολόγηση του άρθρου, ο κριτής θα πρέπει να παρέχει μια από τις ακόλουθες συστάσεις:

  • Αποδοχή για δημοσίευση με την υπάρχουσα μορφή: Αποδοχή του κειμένου χωρίς επιπρόσθετες αλλαγές.
  • Αποδοχή για δημοσίευση με ελάχιστες τροποποιήσεις: Η εργασία μπορεί κατ’ αρχήν να γίνει αποδεκτή μετά από διορθώσεις με βάση τις παρατηρήσεις των κριτών. Οι συγγραφείς διαθέτουν πέντε (5) εργάσιμες ημέρες για την ανωτέρω επεξεργασία του κειμένου.
  • Επανεξέταση μετά από σημαντικές τροποποιήσεις: Η αποδοχή του κειμένου θα εξαρτηθεί από το πλήθος των διορθώσεων και τον τρόπο διαχείρισής τους. Οι συγγραφείς πρέπει να απαντήσουν σημείο προς σημείο στις παρατηρήσεις των κριτών, υποδεικνύοντας τον τρόπο που διορθώθηκε το κείμενο. Συνήθως, ένας γύρος διορθώσεων εφαρμόζεται. Οι συγγραφείς θα κληθούν να υποβάλουν εκ νέου το αναθεωρημένο άρθρο τους εντός δεκαπέντε (15) εργάσιμων ημερών, Η αναθεωρημένη έκδοση θα επιστραφεί στους κριτές για περαιτέρω σχόλια. Εάν ο απαιτούμενος χρόνος για τις διορθώσεις εκτιμάται ότι είναι μεγαλύτερος από 2 μήνες, ο Διευθυντής Σύνταξης θα συστήσει στους συγγραφείς να αποσύρουν το χειρόγραφό τους πριν το υποβάλουν ξανά, ώστε να αποφευχθεί η περιττή πίεση χρόνου και να διασφαλιστεί ότι όλα τα άρθρα έχουν αξιολογηθεί επαρκώς.
  • Απόρριψη: Το έγγραφο απορρίπτεται καθώς έχει σοβαρές ελλείψεις και δεν διαθέτει πρωτοτυπία σε σχέση με το περιοχόμενο του περιοδικού.


Η σύσταση των κριτών επί του κρινόμενου άρθρου είναι ορατή μόνο στο Διευθυντή Σύνταξης του περιοδικού και όχι στους συγγραφείς. Οι αποφάσεις για αποδοχή για δημοσίευση ή για διορθώσεις ή απόρριψη πρέπει πάντα να είναι επαρκώς αιτιολογημένες.