Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: Αύγουστος 2019
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma177

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Εφαρμογές Λογισμικού Πληροφοριακού Συστήματος Νοσοκομείου στο Σύννεφο (Cloud). Η Προσέγγιση της Υιοθέτησής τους στο Νοσοκομείο «Κοργιαλένειο -Μπενάκειο» Ε.Ε.Σ.
Συγγραφείς: Ιωάννης Αποστολάκης , Μαρία Φουντά
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2019
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η μελέτη των εφαρμογών λογισμικού των Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείου στο σύννεφο (cloud). Σε μια προσπάθεια κάλυψης, των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών, σε υπολογιστικούς πόρους σε συνδυασμό με την ανάγκη επίτευξης οικονομιών κλίμακας, οι τεχνολογίες υπολογιστικού νέφους (Υ.Ν.) μπορούν να συμβάλουν στη δημιουργία κεντρικών υπολογιστικών υποδομών. Επιπλέον, η ενοποίηση της κατακερματισμένης ιατρικής πληροφορίας και η άμεση πρόσβαση σε αυτή οδηγεί στην ανάγκη αναβάθμισης και εξέλιξης των Πληροφοριακών Συστημάτων Νοσοκομείων, με τη χρήση των τεχνολογιών του υπολογιστικού νέφους. Κύριο μέλημα της παρούσας εργασίας είναι να αναδειχθούν τα οφέλη που θα προκύψουν τόσο για τους επαγγελματίες υγείας όσο και για τον πολίτη-ασθενή, ο οποίος είναι ο τελικός αποδέκτης των ηλεκτρονικών υπηρεσιών υγείας. Παρουσιάζονται τα υφιστάμενα πληροφοριακά συστήματα του ΓΝΑ “ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ” Ε.Ε.Σ και εντοπίζονται τα προβλήματα σε θέματα ασφάλειας δεδομένων, διαθεσιμότητας των ηλεκτρονικών υπηρεσιών, κόστους προμήθειας και συντήρησης υπολογιστικών υποδομών. Στη συνέχεια επιχειρείται προσέγγιση υιοθέτησης τεχνολογίας υπολογιστικού νέφους από τα εν λόγω πληροφοριακά συστήματα μέσα από ένα επιχειρησιακό σχέδιο δράσης. Υλικό της μελέτης αποτέλεσε η Ελληνική και διεθνής βιβλιογραφία καθώς και στοιχεία που τηρούνται στο Τμήμα Πληροφορικής και Οργάνωσης του ΓΝΑ “ΚΟΡΓΙΑΛΕΝΕΙΟ-ΜΠΕΝΑΚΕΙΟ” Ε.Ε.Σ. Σύμφωνα με τα ευρήματα, στο υπολογιστικό νέφος ενσωματώνονται τεχνολογίες που υπόσχονται να μειώσουν δραστικά το κόστος λειτουργίας και συντήρησης υλικού και λογισμικού, επιφέροντας οικονομικά και επιχειρησιακά οφέλη στο χώρο της υγείας. Θέματα ασφάλειας και εμπιστευτικότητας των δεδομένων, όμως, απασχολούν τους χρήστες, κάνοντάς τους επιφυλακτικούς στο να αποδεχτούν πλήρως τις νέες αυτές τεχνολογίες. Ωστόσο, οι πάροχοι υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους προσπαθούν συνεχώς να αντιμετωπίσουν τις αβεβαιότητες και τις προκλήσεις που επιφέρουν τα θέματα ασφάλειας, σε μια προσπάθεια να καταστεί το υπολογιστικό νέφος ασφαλής πλατφόρμα λειτουργίας πληροφοριακών υποδομών.
Παράγοντες Διαμόρφωσης της Σχέσης Συνολικών Δαπανών Υγείας και ΑΕΠ στις Χώρες του ΟΟΣΑ
Συγγραφείς: Μαρία Μαστρογιάννη , Θεόδωρος Κατσούλας
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2019
Οι δαπάνες στον τομέα υγείας αυξάνονται την τελευταία δεκαετία διεθνώς και, πολλές φορές, οι κυβερνήσεις αντιμετωπίζουν αυτή την αύξηση ως αδικαιολόγητη και επιζήμια για τη βιωσιμότητα των συστημάτων υγείας και τα οικονομικά συστήματα. Στην παρούσα εργασία διερευνώνται οι προσδιοριστικοί παράγοντες της σχέσης των συνολικών δαπανών υγείας και του ΑΕΠ στις χώρες του ΟΟΣΑ καθώς και ο βαθμός επίδρασης, κάθε προσδιοριστή, στον καθορισμό του ύψους των συνολικών δαπανών υγείας. Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση των δημοσιευμένων, στην αγγλική γλώσσα, μελετών μέχρι τον Ιούλιο 2018, στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Medline, Scopus, ScienceDirect καθώς και στις επίσημες εκδόσεις του ΟΟΣΑ. Κριτήρια ένταξης των μελετών στην ανασκόπηση αποτέλεσαν η ύπαρξη σαφούς συσχέτισης των προσδιοριστικών παραγόντων με το ύψος των συνολικών δαπανών υγείας στις χώρες του ΟΟΣΑ. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, 30 από τις δημοσιευμένες μελέτες πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Οι 10 μελέτες εκτίμησαν το βαθμό επίδρασης των δαπανών υγείας από το διαθέσιμο εισόδημα, 7 μελέτες από τη δημογραφική γήρανση, 4 μελέτες από την «εγγύτητα στο θάνατο» και 9 μελέτες από την τεχνολογική αλλαγή. Συμπερασματικά, το ΑΕΠ καταγράφεται ως ο κυρίαρχος προσδιοριστικός παράγοντας, με την τεχνολογική αλλαγή, τη δημογραφική γήρανση και την «εγγύτητα στο θάνατο» να ακολουθούν.
Στάσεις που Προάγουν την Υγεία, τη Διατροφική Συμπεριφορά και Σχολική Επίδοση των Μαθητών
Συγγραφείς: Καλλιόπη Μ. Μαλαχία
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2019
Αντικείμενο της συγχρονικής (cohort) αυτής μελέτης είναι η διερεύνηση των διατροφικών στάσεων και αντιλήψεων 225 παιδιών (97 αγόρια, 128 κορίτσια) της Ε΄ τάξης των 12 Δημοτικών σχολείων της Κω, με τη χρήση ερωτηματολογίων που αφορούν στις καθημερινές διατροφικές συνήθειες των παιδιών (και των γονέων τους), το βαθμό φυσικής δραστηριότητας, την εικόνα σώματος και το βαθμό του στρες που βιώνουν καθημερινά. Αποτελέσματα: Ο μέσος όρος αξιολόγησης των μαθητών της έρευνας, από τον δάσκαλό τους, ήταν 4,02 (βάση της κλίμακας Likert 1-5), ο οποίος φανερώνει μια υψηλή σχολική επίδοση. Από την άθροιση των απαντήσεων στο ερωτηματολόγιο προσκόλλησης στη Μεσογειακή Διατροφή (KIDMED) προέκυψε ο δείκτης KIDMED με τιμή 8,9 (κυμαίνεται από 0 έως 12), καταγράφοντας, ωστόσο, μια αρνητική τάση των παιδιών στην τακτική κατανάλωση ξηρών καρπών και ψαριού. Με τη χρήση του ψυχομετρικού εργαλείου Αυτοεκτίμησης-ΠΑΤΕΜ ΙΙ (τιμές από 1-4, με τις υψηλότερες τιμές να αντανακλούν υψηλότερα επίπεδα αυτοαντίληψης και αυτοεκτίμησης), προέκυψε ότι τα μελετώμενα παιδιά είχαν ένα πολύ καλό επίπεδο αυτοεκτίμησης. Επιπλέον, στο ερωτηματολόγιο Άγχους Προδιάθεσης, με το δείκτη STAIC Αtrait=48,2 (κυμαίνεται από 20 έως 60), βρέθηκε πως τα μελετώμενα παιδιά δεν αντιδρούσαν με ένταση σε δύσκολες καταστάσεις. Συμπεράσματα: Οι μόνες στατιστικά σημαντικές διαφοροποιήσεις, που αναδείχθηκαν, αφορούν τη συσχέτιση της καταγωγής του πατέρα με τη σχολική επίδοση των μαθητών
Η Θετική Έκβαση των Ελέγχων υπό το Φως του Management
Συγγραφείς: Άννα Λιγωμένου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2019
Η εφαρμογή των βασικών λειτουργιών του Μάνατζμεντ (προγραμματισμός, οργάνωση, διεύθυνση/ηγεσία, έλεγχος, λήψη αποφάσεων) εκσυγχρονίζει και βελτιώνει την ελεγκτική επιστήμη, συμβάλλοντας στην υλοποίηση των ελεγκτικών στόχων, στην ελαχιστοποίηση της σπατάλης των πόρων και στην υπερπήδηση ενδεχόμενων εμποδίων. Η ελεγκτική μεθοδολογία πρέπει να εξελίσσεται και οφείλει να αξιολογεί συνεχώς το ασταθές πολιτικό, κοινωνικοοικονομικό, τεχνικό, νομικό, πολιτιστικό και διοικητικό περιβάλλον καθώς και τις ιδιαιτερότητες των ελεγχόμενων φορέων. Σύμφωνα με τη συμπεριφορική προσέγγιση, κάθε άνθρωπος πρέπει να απασχολείται στη δουλειά για την οποία έχει τα κατάλληλα προσόντα. Έτσι, οι ελεγκτές, ο βασικός ανθρώπινος παράγοντας κατά τη διενέργεια των ελέγχων, πρέπει να διακρίνονται, εκτός των άλλων, για την ακεραιότητα, την αντικειμενικότητα, την εχεμύθεια και την ευθυκρισία τους. Ο συντονιστής στο ελεγκτικό έργο αναλαμβάνει το ρόλο του μάνατζερ, διασφαλίζοντας την ενότητα της ελεγκτικής διαδικασίας και την επίτευξη των στόχων του ελέγχου.