Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος, 2019
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma178

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Ο Αντίκτυπος της Οικονομικής Ύφεσης στη Δημόσια Υγεία και στο Σύστημα Υγείας στην Ελλάδα
Συγγραφείς: Χρίστος Σιαλάκης
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2019
Στόχοι: Η ανασκόπηση αυτή αποσκοπεί στη διερεύνηση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στο σύστημα υγείας στην Ελλάδα και, ευρύτερα, στη δημόσια υγεία της ελληνικής κοινωνίας καθώς και να εγείρει το ζήτημα της ανάγκης λήψης αυξημένων μέτρων για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Υλικό και Μέθοδος: Αναζητήθηκαν σχετικές μελέτες στις βάσεις δεδομένων Pub-med και Google Scholar. Χρονολογικός περιορισμός τέθηκε στις μελέτες που δημοσιεύτηκαν πριν το 2009. Επιλέχθηκαν μελέτες στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα. Τέθηκαν κριτήρια εισδοχής και αποκλεισμού των μελετών. Η αξιολόγηση της ποιότητας των συμπεριλαμβανομένων μελετών πραγματοποιήθηκε με τη χρήση στοιχείων όπως προκατειλημμένη αναφορά, μεροληψία επιλογής, επαρκής στατιστική ανάλυση και μεροληψία χρηματοδότησης. Υπολογίστηκε η συνολική βαθμολογία ποιότητας. Δεν παρατηρήθηκε μεροληψία στις συμπεριλαμβανόμενες μελέτες. Αποτελέσματα: Η στρατηγική αναζήτησης ανέδειξε 17 μελέτες σχετικές με το ερευνητικό ερώτημα. Από αυτές 4 ήταν αναδρομικές, 3 αφορούσαν ανάλυση διακοπτόμενων χρονικών σειρών, 3 περιβάλλουσα ανάλυση δεδομένων, 1 μελέτη Bootstrapping, 4 συγχρονικές μελέτες, 1 ανάλυση χρονολογικών σειρών και 1 οικολογική μελέτη. Αποτελέσματα που μελετήθηκαν ήταν τα ποσοστά αυτοκτονίας, η ψυχική υγεία, η θνησιμότητα, η πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας, ο εμβολιασμός, η απόδοση και η παραγωγικότητα των Ελληνικών δημοσίων Νοσοκομείων. Συμπέρασμα: Η μελέτη έδειξε ότι, η οικονομική κρίση από την αρχή της επηρέασε πολλαπλές πτυχές της υγείας των πολιτών και του συστήματος υγείας στην Ελλάδα, σε διάφορα επίπεδα. Είναι σημαντικό να παραμείνουν οι υπηρεσίες υγείας της χώρας σε εγρήγορση για την προστασία των πολιτών και, ιδιαίτερα, των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού.
Αποτύπωση της Χρηματοοικονομικής Κατάστασης του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου “Αττικόν” την Περίοδο 2008-2017
Συγγραφείς: Ελένη Σαχίνη , Θεολόγος - Μιχαήλ Χλέτσος , Ιωάννης Φανουργιάκης
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2019
Ο έγκαιρος εντοπισμός, η σωστή εκτίμηση και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των κινδύνων, που απειλούν κάθε οικονομικό φορέα ως ζωντανό οργανισμό, επιτυγχάνονται με τον προγραμματισμό της μελλοντικής του δράσης, ενώ παράλληλα αξιοποιούνται ευκαιρίες που γεννώνται από το οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η συστηματική και διαρκής παρατήρηση, η καταγραφή, ταξινόμηση, αξιοποίηση και αξιολόγηση των διαθέσιμων πληροφοριών, μέσω της σύνταξης οικονομικών καταστάσεων, είναι επιβεβλημένες ενέργειες, ειδικά σε δημόσιους οργανισμούς μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα όπως είναι τα νοσοκομεία. Στο πλαίσιο της παρούσας εργασίας πραγματοποιείται χρηματοοικονομική ανάλυση των οικονομικών καταστάσεων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου (ΠΓΝ) «Αττικόν», ενός από τους μεγαλύτερους νοσηλευτικούς οργανισμούς της Αττικής που απορροφά μεγάλο μέρος του κρατικού προϋπολογισμού. Η ανάλυση αφορά σε μια δεκαετία (2008-2017) συνεχών μεταβολών και οικονομικών πιέσεων, τόσο εγχώριων όσο και διεθνών, κατά την οποία συντελέστηκαν κομβικές αλλαγές στην υγεία, που όπως αποδεικνύεται επηρέασαν θετικά την οικονομική του θέση.Διενεργήθηκε διαχρονική ανάλυση με τη χρήση αριθμοδεικτών και εξήχθησαν χρήσιμα αποτελέσματα όσον αφορά τη ρευστότητα, την αποδοτικότητα, την κερδοφορία, την χρηματοοικονομική διάρθρωση και τη δραστηριότητα του νοσοκομείου. Από τα αποτελέσματα της χρηματοοικονομικής ανάλυσης και με δεδομένη τη δυσμενή οικονομική κατάσταση, στην οποία βρέθηκε η χώρα τα περισσότερα από τα αξιολογικά έτη, φαίνεται ότι, οι πολιτικές υγείας που εφαρμόστηκαν, στο σύνολό τους, βελτίωσαν σημαντικά την οικονομική θέση του νοσοκομείου, τριπλασιάζοντας σχεδόν το ποσοστό καθαρού κέρδους όπως και το κεφάλαιο κίνησης, καθιστώντας το ικανό να καλύπτει 7,89 φορές τις υποχρεώσεις του. Παράλληλα, η βιωσιμότητά του εξαρτάταιάμεσα από τις κρατικές επιχορηγήσεις, οι οποίες από 34% το 2008 κατέληξαν να καταλαμβάνουν ποσοστό 75% επί των συνολικών εσόδων εκμετάλλευσης στο έτος 2016 και σχεδόν το 50% το 2017. Κύριες αιτίες των θετικών οικονομικών αποτελεσμάτων στις καταστάσεις του νοσοκομείου, ιδιαίτερα μεσούσης της κρίσης, αποτέλεσαν η έκδοση κρατικών ομολόγων σε βάρος των υποχρεώσεων, οι επιχορηγήσεις στο πλαίσιο περιορισμού των ληξιπρόθεσμων οφειλών και οικονομικής ενίσχυσης, οι μηχανισμοί εκπτώσεων (rebate) και επανάκτησης μέρους των δαπανών (clawback), η εφαρμογή των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλίων (ΚΕΝ/DRG’s) καθώς και οι διαγραφές των υψηλών απαιτήσεων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ).
Η Ηθική Παρενόχληση (Mobbing) και η Επίδραση στην Υγεία των Εργαζομένων σε Δημόσιο Νοσοκομείο
Συγγραφείς: Ράνια Κατσίκη
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2019
Εισαγωγή: Η παρούσα εργασία μελετά την ηθική παρενόχληση (mobbing) και την επίδραση που έχει στην υγεία και στην ποιότητα ζωής των εργαζομένων. Η παρενόχληση του εργαζόμενου-στόχου γίνεται με μεθοδική ψυχολογική επίθεση, όπως είναι φωνές, υποτιμητικά σχόλια, παραποίηση των λεγομένων, απειλές για παράληψη ενεργειών αφού, προηγουμένως και σκόπιμα, δεν είχαν δοθεί οι απαραίτητες πληροφορίες. Σκοπός: Η παρούσα εργασία σκοπεύει στην καταγραφή και διερεύνηση της ηθικής παρενόχλησης (mobbing) σε δημόσιο νοσοκομείο. Επιμέρους στόχοι είναι η διερεύνηση των αιτιών, των επιδράσεων στα θύματα, στον οργανισμό καθώς και των ενδεχόμενων μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου. Υλικό και Μέθοδος: Για τη θεωρητική προσέγγιση χρησιμοποιήθηκε Ελληνική και ξενόγλωσση βιβλιογραφία, που αντλήθηκε από τις βάσεις δεδομένων Pubmed και Google Scholar, ενώ στην ερευνητική διαδικασία το δείγμα αποτέλεσαν οι εργαζόμενοι, όλων των κατηγοριών ανθρώπινου δυναμικού, του Γενικού Ογκολογικού Νοσοκομείου Κηφισιάς «Οι Άγιοι Ανάργυροι». Χρησιμοποιήθηκε η Γαλλική έκδοση του ερωτηματολογίου για τη ψυχολογική βία στο χώρο εργασίας του Leymann (Leymann Inventory of Psychological Terror-LIPT), μεταφρασμένο και σταθμισμένο στα ελληνικά, με το οποίο μελετήθηκαν τα χαρακτηριστικά και οι προσδιοριστές, που συμβάλλουν στην εκδήλωση του mobbing.μβάλλουν στην εκδήλωση του mobbing. Αποτελέσματα: Η έρευνα επιβεβαίωσε ότι, το mobbing πλήττει τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας. Από τους 83 συμμετέχοντες οι 49 (ποσοστό 59,0%) είχαν δεχθεί συμπεριφορά ηθικής παρενόχλησης και το συχνότερο ψυχολογικό σύμπτωμα που βίωναν ήταν το έντονο άγχος (ποσοστό 42,9%). Ο αριθμός συμπεριφορών παρενόχλησης των συμμετεχόντων διέφερε ανάλογα με το εκπαιδευτικό τους επίπεδο, με τους κατόχους μεταπτυχιακών ή διδακτορικών τίτλων να δέχονται σημαντικά περισσότερες συμπεριφορές ηθικής παρενόχλησης. Συμπεράσματα: Το φαινόμενο mobbing δείχνει να απειλεί αυξητικά την υγεία των εργαζομένων στο χώρο της υγείας και, τόσο η πολιτεία, όσο και οι μονάδες υγείας θα πρέπει να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν αποτελεσματικά μέτρα αντιμετώπισης αυτής της απειλής.
Ο Βαθμός Ικανοποίησης από την Εργασία στη Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου και Τεχνικές Παρακίνησης
Συγγραφείς: Αικατερίνη Γαλιάτσου, Μαρία Μάλλιου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2019
Η παρούσα εργασία έχει στόχο τη διερεύνηση του βαθμού ικανοποίησης από την εργασία στο Γενικό Νοσοκομείο Ηλείας-Νοσηλευτική Μονάδα Πύργου και τον εντοπισμό επιθυμητών μεθόδων παρακίνησης. Σε θεωρητικό επίπεδο γίνεται αναφορά στις έννοιες της επαγγελματικής ικανοποίησης στο χώρο της υγείας και των τεχνικών παρακίνησης, ενώ στο ερευνητικό μέρος αναζητούνται οι βέλτιστες τεχνικές παρακίνησης, ως παράγοντες επηρεασμού του βαθμού εργασιακής ικανοποίησης στη συγκεκριμένη Μονάδα. Η έρευνα διεξήχθη με τη μέθοδο του ανώνυμου ερωτηματολογίου, πραγματοποιήθηκε δειγματοληψία ευκολίας και για την επεξεργασία-ανάλυση των στοιχείων χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα ανάλυσης δεδομένων SPSS. Από τα αποτελέσματα της έρευνας προκύπτει ότι, κύρια πηγή επαγγελματικής ικανοποίησης των εργαζομένων αποτελεί το περιβάλλον εργασίας, ενώ ο χαμηλότερος βαθμός ικανοποίησης εκπηγάζει από τις συνθήκες αναγνώρισης και τις προοπτικές εξέλιξης. Η δημιουργία καθηκοντολογίου, η εκπαίδευση του προσωπικού και η σύνδεση των αποδοχών με την απόδοση-παραγωγικότητα υποδεικνύονται ως οι προτιμητέες τεχνικές παρακίνησης. Ως βασικό συμπέρασμα προκύπτει πως, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στην εκπαίδευση και επιμόρφωση του προσωπικού, η οποία θα αφορά και τις ανώτερες βαθμίδες της ιεραρχίας, με σκοπό τη δημιουργία προϋποθέσεων (α) ανάπτυξης του ανθρώπινου δυναμικού και (β) εξέλιξης των μελλοντικών ικανών στελεχών.