Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος, 2020
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma181

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Διερεύνηση των Παραγόντων Παρακίνησης των Εργαζομένων του Τομέα Υγείας σε ένα Δημόσιο Νοσοκομείο στην Ελλάδα
Συγγραφείς: Χαράλαμπος Πλατής, Κάρμεν-Λιλιάνα Ντόμπρε, Εμμανουήλ Ζούλιας
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2020
Η παρακίνηση των εργαζομένων είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, που περιλαμβάνει πολλές διαστάσεις, όπως οικονομικές, ψυχολογικές, οργανωσιακές, διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και κοινωνιολογικές. Τα αποτελέσματα της παρούσας μελέτης, συμφωνούν με την θεωρία των δύο παραγόντων του Herzberg. Αναδεικνύεται το γεγονός πως η παρακίνηση των επαγγελματιών υγείας στο δημόσιο νοσοκομείο, που πραγματοποιήθηκε η μελέτη, σχετίζεται στενά με την ικανοποίηση από τα επαγγελματικά επιτεύγματα. Ο παράγοντας παρακίνησης «συνάδελφοι» σχετίζεται με κοινωνικές ανάγκες, όπως η αίσθηση του να είναι κανείς/καμία μέλος μιας ομάδας ή ότι ανήκει κάπου. Εξίσου ενδιαφέρουσα είναι και η ανάδειξη παραγόντων – κινήτρων όπως υποστήριξη, συνάφεια έργου – επαγγελματικού ρόλου και αποδοχή στο χώρο εργασίας. Ο παράγοντας υγιεινής, μπορεί να μην έχει σαφή παρακινητικό χαρακτήρα, αλλά συμβάλλει στην ικανοποίηση των εργαζομένων. Ως συμπέρασμα, μπορεί να ειπωθεί πως ένας επαγγελματίας υγείας, φαίνεται να επηρεάζεται περισσότερο από την ποιότητα και τη φύση της διεπαγγελματικής συνεργασίας και συμπεριφοράς, απ’ ό, τι από άλλες επαγγελματικές παραμέτρους.
Ο Βαθμός Επίδρασης της Γήρανσης και της «Εγγύτητας στο Θάνατο» στον Προσδιορισμό των Υγειονομικών Δαπανών
Συγγραφείς: Μαρία Μαστρογιάννη, Δάφνη Καϊτελίδου, Θεόδωρος Κατσούλας
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2020
Εισαγωγή: Η δημογραφική γήρανση (ageing) του πληθυσμού απασχολεί σημαντικά τη διεθνή κοινότητα, καθώς οι δημογραφικές τάσεις δεικνύουν αξιοσημείωτη στασιμότητα στην αύξηση του πληθυσμού, η οποία συγχρόνως συνοδεύεται από μείωση των νεαρών ατόμων και ταυτόχρονη αύξηση των ηλικιωμένων, με επακόλουθο, την ταυτόχρονη αύξηση των δαπανών στον τομέα της υγείας. Σκοπός: Η εργασία στοχεύει στη μελέτη του βαθμού επίδρασης της γήρανσης και της εγγύτητας στο θάνατο (time-to-death) στον προσδιορισμό του ύψους των συνολικών υγειονομικών δαπανών, αλλά και στην εξεύρεση εκείνης της μεταβλητής που εμφανίζει τη μεγαλύτερη θετική συσχέτιση με τις δαπάνες υγείας. Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύτηκαν μέχρι και τον Αύγουστο του 2019 (με τις παλαιότερες μελέτες -εντός κριτηρίων- να εντοπίζονται στο 1993), στην αγγλική γλώσσα και στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Medline, Scopus, ScienceDirect καθώς και στις επίσημες εκδόσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ). Κριτήρια ένταξης των μελετών αποτέλεσαν η διερεύνηση της ύπαρξης συσχέτισης ανάμεσα στη γήρανση και στην «εγγύτητα στο θάνατο» και του ύψους των συνολικών υγειονομικών δαπανών στις χώρες του ΟΟΣΑ, με τη χρήση των όρων (λέξεων-κλειδιών): ageing, time to death, closeness to death, proximity to death, healthcare expenditure, OECD. Αποτελέσματα: Από τις δημοσιευμένες μελέτες, 26 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Οι 15 μελέτες εκτίμησαν το βαθμό επίδρασης των δαπανών υγείας από τη δημογραφική γήρανση και οι 11 μελέτες από την «εγγύτητα στο θάνατο».Συμπεράσματα: Η “red herring” hypothesis συνεχίζει να απασχολεί τους ερευνητές. Η ποικιλομορφία των δεδομένων και των μεθολογικών προσεγγίσεων οδηγούν πολλές μελέτες στο συμπέρασμα ότι, η δημογραφική γήρανση είναι ο κύριος προσδιοριστικός παράγοντας, ενώ άλλες καταλήγουν στο ότι υπερτερεί η «εγγύτητα στο θάνατο».
Δυναμική Λίστα Χειρουργείου μέσα από μια Ηλεκτρονική Προσέγγιση
Συγγραφείς: Σοφία Στεφανίδου1 Παναγιώτης Τουχτίδης
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2020
Εισαγωγή: Η εγκαθίδρυση, προ 3ετίας περίπου, της Λίστας Χειρουργείου στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (Ε.Σ.Υ.), ουσιαστικά, περιορίστηκε στην καταγραφή μιας προβληματικής κατάστασης του συστήματος, δηλαδή των συνεχών ροών ασθενών της περιφέρειας προς τα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων, που οδηγούν σε μεγάλη αναμονή για χειρουργικές επεμβάσεις. Ο τομέας της υγειονομικής περίθαλψης διανύει μια περίοδο ταχύτατων αλλαγών, που απαιτούν συνεχή καινοτομία, έλεγχο του κόστους και βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών. Προς αυτή την κατεύθυνση, συμβάλλει σημαντικά η χρήση των νέων τεχνολογιών Υπολογιστικής Νέφους (Cloud Computing). Οι πλατφόρμες Υπολογιστικής Νέφους επιτρέπουν την πρόσβαση σε δεδομένα -οποιαδήποτε στιγμή, απ’ οπουδήποτε-, διευκολύνοντας την ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ των οργανισμών παροχής υγειονομικής περίθαλψης και την αποτελεσματικότερη διαχείριση και χρήση των πόρων. Σκοπός: Η αξιοποίηση της τεχνολογίας Υπολογιστικής Νέφους για τη συντόμευση των χρόνων αναμονής στις Λίστες Χειρουργείων. Στοχεύουμε στην υποβολή πρότασης για τη δημιουργία μιας πλατφόρμας, ικανής να παρέχει στους πολίτες άμεση πρόσβαση στην υπηρεσία της Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείου (Η.Λ.Χ.) και να συνεργάζεται με τις ήδη υπάρχουσες ηλεκτρονικές υπηρεσίες υγείας στη χώρα μας. Υλικό - Μέθοδος: Εξετάσαμε τις αναρτημένες, από νοσοκομεία, Λίστες Χειρουργείων και παρατηρήσαμε ότι, παρουσιάζονται σε στατική μορφή, δεν επικαιροποιούνται σε τακτική βάση και δεν αποτυπώνουν την εξέλιξη της διαδικασίας. Μετά από μελέτη των -καθορισμένων από το Υπουργείο Υγείας- δεδομένων που περιέχει η Λίστα Χειρουργείου του Ε.Σ.Υ., παραμετροποιήσαμε και σχεδιάσαμε την προτεινόμενη δυναμική λίστα χειρουργείου. Για την προσομοίωση της εφαρμογής έγινε χρήση του λογισμικού Moqups. Η πλατφόρμα αναπτύσσεται σε Νέφος, τηρώντας το νομικό πλαίσιο και τους βασικούς κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων (Κανονισμός ΕΕ2016/679). Ηπροσομοίωση λειτουργίας πραγματοποιήθηκε με το λογισμικό CloudAnalyst. Αποτελέσματα: Η προτεινόμενη Δυναμική Λίστα Χειρουργείου παρέχει τη δυνατότητα παρακολούθησης των χρονών αναμονής για χειρουργείο σε «πραγματικό χρόνο», με αυτόματη ενημέρωση. Η χρήση της τεχνολογίας Υπολογιστικής Νέφους παρέχει κατ΄ απαίτηση πόρους και ταχύτατη διαδικτυακή επεξεργασία δεδομένων. Συμπεράσματα: Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά και εκτιμούμε ότι, είναι δυνατή η υλοποίηση της προτεινόμενης πλατφόρμας Ηλεκτρονικής Λίστας Χειρουργείου. Τα οφέλη μπορούν να συνοψιστούν στη δυναμική ανταπόκριση της πλατφόρμας και στη διευκόλυνση των ασθενών για ανεύρεση συντομότερης θεραπευτικής λύσης.
Αίτια και Επιδημιολογικά Δεδομένα Υδατογενών Λοιμώξεων
Συγγραφείς: Αντωνία Μουρτζίκου , Μαριλένα Σταμούλη
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2020
Οι υδατογενείς λοιμώξεις προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς, με κυριότερες κατηγορίες τα βακτήρια, τα παράσιτα και τους ιούς. Ως επιδημιολογικό κριτήριο αξιολογούμε την παρουσία δύο ή περισσοτέρων ατόμων με παρόμοια συμπτωματολογία, μετά από κατανάλωση πόσιμου νερού ή μετά από έκθεση σε νερό που χρησιμοποιείται για λόγους αναψυχής. Οι περισσότερες υδατογενείς επιδημίες από μικροοργανισμούς έχουν εποχιακή κατανομή, με μεγαλύτερο ποσοστό εμφάνισης το καλοκαίρι. Παγκόσμια, η παρατηρούμενη αύξηση των υδατογενών λοιμώξεων έχει αποδοθεί σε παράγοντες όπως ο υπερπληθυσμός και η αστυφιλία, η μαζική μετακίνηση πληθυσμών, η γήρανση του πληθυσμού, η αύξηση των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων, οι αλλαγές στον τρόπο ζωής, οι κλιματικές αλλαγές, αλλά και σε παλαιότητα και ακαταλληλότητα των συστημάτων ύδρευσης και αποχέτευσης και, τέλος, στη βελτίωση των μεθόδων καταγραφής και εργαστηριακής ανίχνευσης των παθογόνων μικροοργανισμών στο νερό. Η προσπάθεια που συντελείται τα τελευταία χρόνια για τον πληρέστερο εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών και περιβαλλοντικών δειγμάτων, τα οποία λαμβάνονται στο πλαίσιο επιδημιών, θα πρέπει να συνεχιστεί με αμείωτο ενδιαφέρον.