Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Μέλος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: Απρίλιος, 2021
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma182

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Η Λειτουργική και Οικονομική Κατάσταση των Δημόσιων Νοσοκομείων κατά την Πενταετία 2014 – 2018, Βάσει των Δημοσιευμένων Οικονομικών Καταστάσεων
Συγγραφείς: Ευαγγελία Λάζαρη
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2021
Εισαγωγή: Οι οικονομικές καταστάσεις των Δημόσιων Μονάδων Υγείας (Δ.Μ.Υ) έχουν ως σκοπό την παροχή πληροφοριών σε όλους όσοι έχουν εύλογο ενδιαφέρον για τη χρηματοοικονομική θέση και επίδοσή τους (π.χ. η Βουλή, οι Υγειονομικές Περιφέρειες, το Υπουργείο Υγείας, οι πολίτες, οι προμηθευτές κ.λπ.). Η δε πληροφόρηση που παρέχεται μέσω αυτών εξυπηρετεί σκοπούς λογοδοσίας και λήψης αποφάσεων. Σκοπός: Βασική επιδίωξη της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση της σύνταξης των οικονομικών καταστάσεων των δημόσιων νοσοκομείων, η συγκριτική αξιολόγηση των οικονομικών και λειτουργικών μεγεθών, η ανάλυση των οικονομικών μεγεθών μέσω δεικτών κόστους και η ποιοτική ανάλυση των εκθέσεων ελέγχου των ορκωτών ελεγκτών λογιστών. Μεθοδολογία: Υλικό της μελέτης αποτέλεσαν οι δημοσιευμένες οικονομικές καταστάσεις των Δ.Μ.Υ. στη Διαύγεια καθώς και τα στοιχεία νοσηλευτικής δραστηριότητας, που αντλήθηκαν από τη βάση δεδομένων Business Intelligence (B.I.) του Υπουργείου Υγείας. Η σύγκριση των ποσοτικών δεδομένων, που χαρακτηρίζουν τη λειτουργική και οικονομική απόδοση των δημόσιων νοσοκομείων, πραγματοποιήθηκε μέσω της ανάλυσης χρονοσειρών (time-series analysis). Αποτελέσματα: Η ανάλυση των δεδομένων καταδεικνύει τη διαχρονική εξέλιξη συγκεκριμένων βασικών οικονομικών μεγεθών των Νοσοκομείων για την πενταετία 2014-2018, όπως οι απαιτήσεις, τα χρηματικά διαθέσιμα, οι υποχρεώσεις, τα λειτουργικά έσοδα και το αντίστοιχο κόστος καθώς και το πλεόνασμα ή έλλειμμα που κατέγραψαν. Παράλληλα, αποτυπώνεται η πληρότητα τους, το κόστος ανά ασθενή και το ημερήσιο κόστος νοσηλείας σε επίπεδο νοσοκομειακής μονάδας και υγειονομικής περιφέρειας. Συμπεράσματα: Η ανάλυση παρέχει χρήσιμες πληροφορίες για τη συγκριτική αξιολόγηση της λειτουργικής και οικονομικής κατάστασης των δημόσιων νοσοκομείων. Σε πολλά νοσοκομεία παρατηρείται έλλειμμα στη δημόσια πληροφόρηση, λόγω καθυστέρησης ή και μη δημοσίευσης των ετήσιων οικονομικών καταστάσεων. Παρατηρήθηκε συσσώρευση ταμειακών διαθεσίμων και υποχώρηση των βραχυπρόθεσμων υποχρεώσεων, ενώ τα λειτουργικά έσοδα είναι υψηλότερα από τα λειτουργικά έξοδα των δημοσίων νοσοκομείων. Παράλληλα, για μία σειρά θεμάτων εκφράζεται γνώμη με επιφύλαξη από τους ορκωτούς λογιστές. Συμπεριλαμβάνονται βελτιωτικές προτάσεις για το μέλλον.
Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης: η Θέση τους στο Ασφαλιστικό Σύστημα, μεταξύ Κοινωνικής και Ιδιωτικής Ασφάλισης
Συγγραφείς: Γιώργος Συμεωνίδης
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2021
Το Ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα είναι δομημένο στη λογική, που προτάθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την κοινωνική ασφάλιση, ο δεύτερος την επαγγελματική και ο τρίτος την ιδιωτική ασφάλιση. Η θέση του δεύτερου πυλώνα δεν είναι, για πολλούς ερευνητές, σαφώς καθορισμένη όσον αφορά το προς τα πού ρέπει περισσότερο, προς την κοινωνική ή επαγγελματική ασφάλιση και, ταυτόχρονα, από πού αποκλίνει πιο έντονα. Η παρούσα εργασία έχει σκοπό τη διερεύνηση του ζητήματος αυτού και καταλήγει σε μια εστιασμένη θέση σε ό,τι αφορά το δεύτερο πυλώνα. Συγκεκριμένα, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα πως τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) προσιδιάζουν περισσότερο σε ταμεία κοινωνικού χαρακτήρα από ότι σε ιδιωτικού, εάν και διατηρούν στοιχεία της ιδιωτικής ασφάλισης. Συνιστούν έναν ευέλικτο, αλλά ανεπαρκώς αναπτυγμένο, θεσμό που αποτελεί ταυτόχρονα εργαλείο για τη διασφάλιση παροχών στην τρίτη ηλικία και εναλλακτική λύση για αποταμίευση.
Οι Σύγχρονες Μέθοδοι Αποζημίωσης των Ιατρών στην Ελλάδα και στο Ηνωμένο Βασίλειο
Συγγραφείς: Ιωάννης Βλάσσης , Σοφία Χατζοπούλου , Μαρία Κουλουμπή , Χρυσάνθη Κάντζιου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2021
Οι περιορισμένοι οικονομικοί πόροι και το συνεχώς αυξανόμενο κόστος των υπηρεσιών Υγείας έχουν οδηγήσει τις κυβερνήσεις στην αναζήτηση πολιτικών, οι οποίες θα συνδυάζουν την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών με τον έλεγχο του κόστους. Το ανθρώπινο δυναμικό αποτελεί την πιο σημαντική εισροή των Συστημάτων Υγείας, απορροφώντας το μεγαλύτερο ποσοστό των δαπανών για την Υγεία. Σε αυτό το πλαίσιο και δεδομένου ότι, οι αμοιβές των ιατρών αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών προς το ανθρώπινο δυναμικό, ο σχεδιασμός του κατάλληλου τρόπου αμοιβής τους είναι απαραίτητο να συμπεριλαμβάνεται στις προτεραιότητες της πολιτικής υγείας. Στα σύγχρονα συστήματα υγείας, οι κύριες μέθοδοι αποζημίωσης των ιατρών είναι ο πάγιος μισθός, η αμοιβή κατά πράξη και κατά περίπτωση και η κατά κεφαλήν αμοιβή. Στην παρούσα εργασία εξετάζονται και συγκρίνονται οι μέθοδοι της ιατρικής αποζημίωσης στην Ελλάδα, η οποία χαρακτηρίζεται από ένα εθνικό σύστημα υγείας (ΕΣΥ) μικτό στη χρηματοδότησή του (γενική φορολογία, κοινωνική ασφάλιση, ιδιωτική ασφάλιση και πληρωμές) και στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου κυριαρχεί η κρατική χρηματοδότηση (γενική φορολογία), με στόχο την αξιολόγηση των εφαρμοζόμενων πολιτικών στην Ελλάδα και την εξαγωγή συμπερασμάτων για τη βελτίωσή τους στο πεδίο αυτό.
Η Επίδραση της COVID-19 στα Νοσήματα Ψυχικής Υγείας
Συγγραφείς: Αικατερίνη Καρέλη , Αλεξάνδρα Σκίτσου , Γεώργιος Χαραλάμπους
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2021
Εισαγωγή: H ψυχική υγεία είναι ένα θέμα που αναδύθηκε γρήγορα ως μία από τις πιο σημαντικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19. Με την πανδημία να βρίσκεται σε εξέλιξη, οι έρευνες για τις επιπτώσεις της στον τομέα της ψυχικής υγείας είναι λιγοστές. Ειδικά στην Ελλάδα παρατηρείται σημαντική έλλειψη ερευνών σε αυτό το πεδίο. Εντούτοις, οι υπάρχουσες έρευνες -στην Ελλάδα και διεθνώς-, σύμφωνα και με τα δεδομένα από τη διερεύνηση προηγούμενων ασθενειών, αποδεικνύουν ότι η ψυχική υγεία εντασσόμενη στο πλαίσιο της σύγχρονης πανδημίας καθίσταται θέμα πρώτης προτεραιότητας και πρέπει να τύχει της ανάλογης ερευνητικής προσοχής. Σκοπός: Η μελέτη των επιπτώσεων της COVID-19 στη ψυχική υγεία. Μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική ανασκόπηση, για τη συλλογή, ανάλυση και σύνθεση ευρημάτων σχετικά με τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 στη ψυχική υγεία. Η αναζήτηση των άρθρων διενεργήθηκε το διάστημα Μάρτιος 2020 – Φεβρουάριος 2021, στις ηλεκτρονικές βάσεις δεδομένων Elsevier, PubMed, Medline, CINAHL και Google Scholar. Οι λέξειςκλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν στην αναζήτηση ήταν: (“COVID19” OR “pandemic” AND “mental health” OR “depression” OR “anxiety”). Αποτελέσματα: Τα ανασκοπούμενα άρθρα ανέδειξαν σημαντικά ευρήματα και επιβεβαίωσαν ότι, οι άνθρωποι που έχουν βιώσει πανδημίες αναπτύσσουν προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι βασικοί παράγοντες, που οδηγούν στην ανάπτυξη ψυχικών προβλημάτων, είναι η απομόνωση, η έλλειψη κοινωνικής υποστήριξης, η απώλεια εργασίας καθώς και ο φόβος που νιώθουν οι άνθρωποι σχετικά με την ασφάλεια και το μέλλον τους. Συμπεράσματα: Η έρευνα των πανδημιών έχει καταδείξει τις βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στη ψυχική υγεία, με χαρακτηριστικότερες την κατάθλιψη και την αύξηση των επιπέδων του άγχους. Αναμενόμενες επιπτώσεις, θα μπορούσε να υποστηριχθεί, εάν ληφθεί υπόψη η ξαφνική φύση του θανάτου από τον ιό και το έλλειμμα κοινωνικής υποστήριξης που επιφέρουν τα μέτρα κοινωνικής απόστασης. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αποκτά ζωτική σημασία η ικανότητα των υγειονομικών αρχών, κάθε χώρας,να λάβουν σε πρώιμο στάδιο μέτρα παρέμβασης, για τη διασφάλισητηςψυχικής υγείας όλων των υποομάδων του πληθυσμού.
COViD-19 is a Game Changer for Digital Health Transformation in Belgium
Συγγραφείς: Prof. Pascal VERDONCK
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2021
In December 2019, health authorities in Wuhan, China, reported a cluster of patients with pneumonia of unknown cause. A new type of coronavirus has been identified as the cause. Since then, the epidemic has spread to many countries on all continents. The corona pandemic has put just about every vital social component in trouble, especially testing the limits of our health care systems. But there was also a major impact in many economic sectors that were obliged to cease their activities from the first lockdown. After more than 15 months of crisis with a long-term curtailment of personal freedoms, the psychosocial consequences are now also incalculable. The length of the lockdowns, the disappearance of social contact and the constant delay of perspective take their toll the longer, the more.