Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: Αύγουστος, 2021
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma183

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Η Διερεύνηση των Πανδημιών και της Επίπτωσής τους στον Παγκόσμιο Κοινωνικο-Οικονομικό Χάρτη
Συγγραφείς: Μαρία Μαστρογιάννη , Δάφνη Καϊτελίδου , Θεόδωρος Κατσούλας
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2021
Εισαγωγή: Οι πανδημίες και οι επιδημίες πάντα αποτελούσαν ένα σημαντικό τμήμα της ανθρώπινης ιστορίας, πλήττοντας εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρο τον κόσμο. Σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, για την καταπολέμηση των κρίσεων αυτών δαπανώνται υπέρογκα χρηματικά ποσά, με σκοπό την καταπολέμηση και την πρόληψη εξάπλωσής τους. Σκοπός: H μελέτη των πανδημιών που έπληξαν την ανθρωπότητα καθώς και η εύρεση και ο εντοπισμός του εύρους των κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων που αυτές είχαν στα πληγέντα κράτη. Υλικό και μέθοδος: Πραγματοποιήθηκε συστηματική βιβλιογραφική ανασκόπηση των μελετών που δημοσιεύτηκαν μέχρι τον Αύγουστο του 2020, στην αγγλική γλώσσα και στις βάσεις δεδομένων Pubmed, Medline, Scopus, ScienceDirect και Google Scholar. Κριτήρια ένταξης των δημοσιευμένων μελετών στην παρούσα ανασκόπηση αποτέλεσαν ο υπολογισμός από τους μελετητές των οικονομικών και των κοινωνικών επιπτώσεων μιας πανδημίας. Αποτελέσματα: Από τις δημοσιευμένες μελέτες 36 πληρούσαν τα κριτήρια ένταξης. Οι 18 μελέτες εκτίμησαν το εύρος των κοινωνικών επιπτώσεων των πανδημιών στα πληγέντα κράτη και οι άλλες 18 τις οικονομικές συνέπειες στα κράτη αλλά και στην παγκόσμια αγορά.Συμπεράσματα: Οι πανδημίες επιφέρουν τεράστιο κοινωνικο-οικονομικό αντίκτυπο: διαταραχή της ψυχικής υγείας των ατόμων, κοινωνική απομόνωση, στιγματισμό, περιορισμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιορισμό ταξιδιών, μείωση του εργατικού δυναμικού σε όλους τους τομείς της αγοράς εργασίας, μείωση της παραγωγικής διαδικασίας, μείωση της ζήτησης καταναλωτικών αγαθών, αύξηση του πληθωρισμού και της ανεργίας καθώς και των υγειονομικών δαπανών.
Επικοινωνία και Αλφαβητισμός στην Υγεία: Η Εμπειρία των Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας στο Νοσοκομείο Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος»
Συγγραφείς: Νικολέττα Διαμαντοπούλου , Έφη Σίμου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2021
Εισαγωγή: Το επίπεδο αλφαβητισμού της υγείας αναδεικνύεται σε σημαντικό προσδιοριστικό παράγοντα διατήρησης του επιπέδου ατομικής και δημόσιας υγείας, επηρεάζοντας τόσο την επικοινωνία, όσο και την ικανοποίηση από το γιατρό και το σύστημα υγειονομικής περίθαλψης. Σκοπός: Η μελέτη της σημαντικότητας της επικοινωνίας και του επίπεδου αλφαβητισμού στην υγεία των ληπτών υπηρεσιών υγείας, τόσο στη συνολική διαχείριση της υγείας τους, όσο και στην ικανοποίησή τους από τις προσφερόμενες υπηρεσίες του Γενικού Νοσοκομείου Θείας Πρόνοιας «Η Παμμακάριστος». Μεθοδολογία: Στο πλαίσιο της έρευνας, το χρονικό διάστημα Μαρτίου- Ιουλίου 2019, προσεγγίστηκαν με δειγματοληψία ευκολίας 220 ασθενείς-λήπτες υπηρεσιών υγείας του νοσοκομείου. Μέσω προσωπικής συνέντευξης κλήθηκαν να απαντήσουν σε ερωτήσεις που εκφράζουν τις απόψεις τους σχετικά με την επικοινωνία και σχέση ιατρού ασθενούς, καθώς και σχετικά με τον αλφαβητισμό στην υγεία. Η εσωτερική αξιοπιστία του ερωτηματολογίου ελέγχθηκε με τη χρήση του συντελεστή Cronbach’s-a. Για την ανάλυση χρησιμοποιήθηκε το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 22.0. Αποτελέσματα: Το 76,4% των συμμετεχόντων θεωρεί ότι ο ιατρός τους αφιερώνει πάντα/συχνά το χρόνο που χρειάζονται κατά την επίσκεψη, ενώ ποσοστό 35,4% των ερωτηθέντων δήλωσαν ότι αποφεύγουν να κάνουν ερωτήσεις στο γιατρό τους, γιατί θεωρούν ότι βιάζεται ή δεν έχει πολύ χρόνο. Σε ποσοστό 79,1% οι ερωτώμενοι απάντησαν ότι ο γιατρός τους, τους αφήνει να μιλήσουν πάντα/συχνά χωρίς να τους διακόπτει την ώρα που μιλούν. Ωστόσο οι γιατροί σε ποσοστό 44,6% μιλούν με ιατρικούς όρους και οι ασθενείς δεν τους καταλαβαίνουν. Επιπρόσθετα, οι συμμετέχοντες σε ποσοστό 75% πάντα/συχνά διαβάζουν τις οδηγίες που αναγράφονται στο κουτί των φαρμάκων, ενώ το 36,4% δεν τις.καταλαβαίνει. Σε ποσοστό 63,7% οι συμμετέχοντες αδυνατούν να προλάβουν πιθανές επιπλοκές από την ασθένεια τους. Συμπεράσματα: Η ενδυνάμωση του επιπέδου αλφαβητισμού στην υγεία του χρήστη υπηρεσιών υγείας, αλλά και η ενίσχυσή του με επικοινωνιακές δεξιότητες θα οδηγήσει στην ενεργό συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων για την πρόληψη της ασθένειας, την προστασία, αλλά και τη βελτίωση της υγείας του.
Διερεύνηση των Απόψεων των Φαρμακοποιών του Νομού Κυκλάδων για τη Σύγχρονη Φαρμακευτική Πολιτική
Συγγραφείς: Ευάγγελος Σκαμάγκας , Ιωάννης Βλάσσης
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2021
Η παρούσα εργασία μελετά την εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου της φαρμακευτικής πολιτικής και της χρηματοδότησης του φαρμάκου στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα, στο Νομό Κυκλάδων, καθώς τα γεωγραφικά (νησιωτικότητα) και κοινωνικό-οικονομικά στοιχεία του, τον διαφοροποιούν από τους υπόλοιπους. Εστιάζουμε στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, τα γενόσημα φάρμακα και τις παρατηρούμενες ελλείψεις φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Σκοπός της έρευνας είναι η αποτύπωση της στάσης των φαρμακοποιών του Νομού Κυκλάδων απέναντι στην εφαρμογή της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, στα γενόσημα φάρμακα και στις ενδεχόμενες ελλείψεις φαρμάκων που παρουσιάζονται στην Ελληνική αγορά. Διεξήχθη ποσοτική έρευνα, μέσω δομημένου κλειστού ερωτηματολογίου, σε 109 ιδιώτες φαρμακοποιούς (δείγμα) που διατηρούν φαρμακείο στο Νομό Κυκλάδων. Το ερωτηματολόγιο εστάλη στο δείγμα με ηλεκτρονικό τρόπο και ανταποκρίθηκαν 93 φαρμακοποιοί (85% του δείγματος).Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι, το σύνολο των συμμετεχόντων εκφράζει θετική στάση στην ηλεκτρονική συνταγογράφηση, που βοηθά στην καλύτερη λειτουργία του φαρμακείου και στην εξυπηρέτηση των πελατών ασθενών, και την αποδέχεται ως θεσμό. Όσον αφορά τα γενόσημα φάρμακα, εκφράζονται επιφυλάξεις, που σχετίζονται με τη δραστικότητα, την ασφάλεια και τις προδιαγραφές, ενώ το επίπεδο εμπιστοσύνης απέναντι στις Eλληνικές ελεγκτικές αρχές είναι χαμηλό. Τέλος, οι ελλείψεις των φαρμάκων είναι ορατές, σε μεγάλο βαθμό, σε αρκετές κατηγορίες φαρμάκων στην Eλληνική αγορά (κυρίως στα φάρμακα για αναπνευστικές παθήσεις, το σάκχαρο και οφθαλμολογικές παθήσεις) και προκαλούν προβλήματα τόσο στους φαρμακοποιούς, όσο και στους ασθενείς.
Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων στην Ελλάδα: Ένας Χρόνος Διαχείρισης της Πανδημικής Κρίσης CoViD-19
Συγγραφείς: Κωστής Προύσκας , Μιχαήλ Γκουντούμας
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2021
Η πανδημία CoViD-19, που προκλήθηκε από το νέο κορωναϊό SARS-Cov-2, έφερε τον κλάδο της Μακροχρόνιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΜΦΗ) αντιμέτωπο με μια νέα κατάσταση. Στατιστικά στοιχεία από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες δείχνουν ότι, μεγάλα ποσοστά των θανάτων σχετιζόμενων με τον SARSCoV-2 αφορούν ηλικιωμένους που κατοικούσαν σε μονάδες φροντίδας. Για την εκπόνηση της εργασίας πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική μελέτη και ποσοτική έρευνα που διεξήχθη μέσω ερωτηματολογίου. Το δείγμα της έρευνας αποτέλεσαν οι ιδιοκτήτες, διευθυντές και διοικητές ΜΦΗ στην Ελλάδα. Επίσης, έγινε προσπάθεια καταγραφής των πολιτικών που ακολουθήθηκαν για την πρόληψη και αντιμετώπιση της πανδημίας στις ΜΦΗ. Τα αποτελέσματα εφαρμογής των πολιτικών αυτών, οι οικονομικές και λειτουργικές επιπτώσεις στις ΜΦΗ, οι ψυχολογικές επιπτώσεις στους φιλοξενούμενους, τους συγγενείς αυτών, αλλά και στο ανθρώπινο δυναμικό των ΜΦΗ, παρουσιάζονται όπως αυτά παρατηρήθηκαν από τα συμμετέχοντα στην έρευνα στελέχη των ΜΦΗ.Τα μέτρα, που υιοθετήθηκαν από τις δομές ΜΦΗ στην Ελλάδα, φαίνεται να είχαν θετικά αποτελέσματα σε ό,τι αφορά την πρόληψη και αντιμετώπιση της μετάδοσης του κορωναϊού. Η σοβαρότητα της επερχόμενης κατάστασης, είναι φανερό ότι, έγινε αντιληπτή από νωρίς, εφόσον υπήρξε έγκαιρη προετοιμασία και εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού και παρασχέθηκε η κατάλληλη ενημέρωση, για τα αναγκαία μέτρα που έπρεπε να ληφθούν, στους συγγενείς. Με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως, ο αριθμός κρουσμάτων εντός των ΜΦΗ διατηρήθηκε χαμηλός και προστατεύτηκαν επαρκώς οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι και οι εργαζόμενοι. Οι οικονομικές επιπτώσεις, όμως, στον κλάδο ήταν σημαντικές και αποτυπώνονται τόσο στην απώλεια εσόδων και κερδών, όσο και στη μεγάλη αύξηση των λειτουργικών εξόδων,που οφείλονται στην αξιοσημείωτη μείωση των νέων εισαγωγών και στη σχεδόν ανύπαρκτη κρατική αρωγή. Επιπροσθέτως, οι αρνητικές επιπτώσεις του «κατ’ οίκον» περιορισμού και της απαγόρευσης επισκεπτηρίου, για διάστημα μεγαλύτερο των 6 μηνών, αποτυπώνονται, σύμφωνα με τις απαντήσεις των ερωτώμενων στελεχών, στη ψυχολογική κατάσταση των φιλοξενούμενων ηλικιωμένων και των συγγενών τους.
France: Emerging stronger from the pandemic
Συγγραφείς: Philippe Blua
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2021
Improving supply chain efficiency In 2009, for fear of H1N1 flu epidemic, the Health Minister proceeded into the purchase of huge amounts of masks and vaccines. Fortunately, that epidemic proved to be less severe than what was anticipated, and as a result the vast majority of the supplies were idle. Under the harsh criticism of the Press against the misuse of public resources, all the following health ministers were hesitant to maintain sufficient stocks of medical equipment.