Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: Δεκέμβριος, 2021
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma184

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης ως Εργαλείο Καθοδήγησης και Επιρροής μεταξύ των Επαγγελματιών Υγείας
Συγγραφείς: Κλεάνθης Κωνσταντινίδης , Ιωάννης Κάτσας , Ιωάννης Αποστολάκης
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2021
Εισαγωγή: Η χρήση των Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης (ΜΚΔ) από τους Επαγγελματίες Υγείας έχει αυξηθεί τάχιστα τα τελευταία χρόνια, δημιουργώντας ένα νέο άτυπο πλαίσιο συνεργατικής νοημοσύνης, το οποίο βασίζεται στην εικονική αλληλεπίδραση των χρηστών τους. Επιπλέον, η πανδημία της COVID-19 επιτάχυνε περαιτέρω τη χρήση των ΜΚΔ, με τους Επαγγελματίες Υγείας να εξερευνούν εναλλακτικές οδούς για την επαγγελματική τους ανάπτυξη και τρόπους προσανατολισμού στον όγκο, την αξιοπιστία και την ποικιλία δεδομένων και δικτύων, μέσα σε ένα διαρκώς διαμορφούμενο περιβάλλον των ΜΚΔ στην υγειονομική περίθαλψη. Σκοπός: Η ανάδειξη των ΜΚΔ ως εργαλείο επικοινωνίας των Επαγγελματιών Υγείας με δίκτυα ομότιμων και ευκαιρίας για καθοδήγηση και εκπαίδευση, καθώς και για την ανταλλαγή πληροφοριών ή την εξ αποστάσεως συνεργασία για την προώθηση της επαγγελματικής ανάπτυξης. Μέθοδος: Πραγματοποιήσαμε αναζήτηση βιβλιογραφίας στις διαδικτυακές βάσεις δεδομένων PubMed και Google Scholar για την τελευταία πενταετία (2016-2021), χρησιμοποιώντας λέξεις-κλειδιά. Οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «social media», «healthcare», «healthcare professionals», «mentorship», «coaching», «influence». Η μέθοδος δειγματοληψίας χιονοστιβάδας χρησιμοποιήθηκε, επίσης, για περαιτέρω ανασκόπηση. Αποτελέσματα: Εντοπίσαμε 18 άρθρα. Το Twitter είναι η πλατφόρμα που συνήθως χρησιμοποιείται μεταξύ των Επαγγελματιών Υγείας και η οποία επιτρέπει την επικοινωνία και τη διάδοση πληροφοριών σε πραγματικό χρόνο. Τα συνεργατικά εργαλεία του Web 2.0 χρησιμοποιούνται επίσης για την υποστήριξη της καθοδήγησης, της επιρροής και της εκπαίδευσης μεταξύ των Επαγγελματιών Υγείας. Συμπεράσματα: Οι Επαγγελματίες Υγείας αρχίζουν νααναλαμβάνουν κυρίαρχο ρόλο στη διαμόρφωση της μελλοντικής χρήσης των ΜΚΔ στην υγειονομική περίθαλψη. Τα ΜΚΔ μπορεί να είναι χρήσιμα για την ανταλλαγή πληροφοριών, την καθοδήγηση μεταξύ των Επαγγελματιών Υγείας και ένα μέσο για την επαγγελματική τους ανάπτυξη. Αν και οι Επαγγελματίες Υγείας υιοθετούν τη χρήση των ΜΚΔ, προκύπτουν ερωτηματικά σχετικά με την ορθολογική και ηθική χρήση τους. Η χρήση τους υπό προϋποθέσεις είναι απαραίτητη για την αποφυγή του κινδύνου παραπληροφόρησης, αμφισβήτησης της αξιοπιστίας των πληροφοριών, δυσπιστίας σε πρόσωπα και σύγκρουσης συμφερόντων.
Κοινωνική Υποστήριξη και Ποιότητα Ζωής Γυναικών με Καρκίνο Μαστού
Συγγραφείς: Παρασκευή Θεοφίλου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2021
Εισαγωγή: Η κοινωνική υποστήριξη σε γυναίκες με καρκίνο του μαστού συνδέεται με την ποιότητα ζωής (QualityofLife/QoL) και φαίνεται να είναι ζωτικής σημασίας για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού και της προσαρμογής στην ασθένεια. Σκοπός: Η διερεύνηση των διαφορών στα επίπεδα κοινωνικής υποστήριξης και QoL σε γυναίκες με καρκίνο μαστού (i) κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας και (ii) δύο χρόνια μετά τη χημειοθεραπεία. Μέθοδος: Σε αυτή τη συγχρονική μελέτη συμμετείχαν 74 γυναίκες με καρκίνο του μαστού σε δύο ανεξάρτητες ομάδες. Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας (n = 41) και δύο χρόνια μετά τη χημειοθεραπεία (n = 33). Οι συμμετέχουσες στην έρευνα συμπλήρωσαν την Ελληνική εκδοχή της Πολυδιάστατης Κλίμακας Αντιληπτής Κοινωνικής Υποστήριξης (Multidimensional Scale of Perceived Social Support/MSPSS) καθώς και την Ελληνική έκδοση του δείκτη ποιότητας ζωής Missoula-VITAS Quality of Life Index (MVQoLI-15), για τη μέτρηση της κοινωνικής υποστήριξης και της ποιότητας ζωής αντίστοιχα. Όλες οι στατιστικές αναλύσεις διεξήχθησαν με το στατιστικό πρόγραμμα SPSS 25. Αποτελέσματα: Η ομάδα «δύο χρόνια μετά τη χημειοθεραπεία» ανέφερε καλύτερη QoL από την ομάδα «κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας». Δεν υπήρξε διαφορά στην αντιληπτή κοινωνική υποστήριξη μεταξύ των δύο ομάδων. Όσο υψηλότερη ήταν η ηλικία των ασθενών, τόσο χαμηλότερη ήταν η QoL για την ομάδα «κατά τη χημειοθεραπεία». Συμπεράσματα: Φαίνεται από τα ευρήματα ότι, η ποιότητα ζωής βελτιώνεται με την πάροδο του χρόνου.
Βαρόμετρο Περιφερειακής Ευαισθησίας: Μελετώντας τις Επιπτώσεις της Πανδημίας στην Ανάπτυξη
Συγγραφείς: Μαρία Ζαφειροπούλου , Δημήτριος Άσπρος , Βασίλειος Κασιώλας , Βίβιαν Τασοπούλου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2021
Το βαρόμετρο περιφερειακής ευαισθησίας αποτελεί ένα καινοτόμο εργαλείο, που επιτρέπει την αποτίμηση της ευαισθησίας των Ευρωπαϊκών περιφερειών και τη χαρτογράφηση των αναγκών εν μέσω της υγειονομικής κρίσης. Για το σχεδιασμό του βαρόμετρου συνδυάστηκαν ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες, οι οποίοι συγκρίθηκαν σε Ευρωπαϊκό επίπεδο και, στη συνέχεια, υπολογίστηκε ένας συνολικός δείκτης ευαισθησίας για κάθε μέση Ευρωπαϊκή περιφέρεια. Ειδικότερα, αξιοποιήθηκαν 13 δημογραφικοί, υγειονομικοί και οικονομικοί δείκτες από δεδομένα που είχαν δημοσιευθεί στη βάση της Eurostat, έως τις 31 Δεκεμβρίου 2020. O σύνθετος δείκτης ανέδειξε την τελική κατάταξη των μέσων Ευρωπαϊκών περιφερειών στο βαρόμετρο ευαισθησίας και αποτέλεσε τη βάση για την απεικόνιση της ευαισθησίας στον Ευρωπαϊκό χάρτη. Η ύπαρξη τριών ομάδων κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), όσον αφορά την περιφερειακή ανθεκτικότητα εν μέσω της κρίσης CoViD-19, προέβλεψε την υψηλή ευαισθησία περιοχών, που αργότερα συνάντησαν σημαντική δυσκολία στην αντιμετώπιση της υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, όπως είναι η Πορτογαλία, η Ελλάδα, η Ιταλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Επιπλέον, οι Περιφέρειες της Σλοβακίας επέδειξαν ετοιμότητα για την αντιμετώπιση υγειονομικών απειλών. Από τις συγκρίσεις και τη σύνθεση του βαρόμετρου γίνεται σαφές πως η ευαισθησία μιας Περιφέρειας είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη διαχρονική πορεία της και τις χρόνιες συστημικές της παθογένειες, καθώς και με το βαθμό ετοιμότητας, που έχει αναπτύξει ήδη μέσα στο χρόνο, σε επείγουσες και έκτακτες καταστάσεις.
LUXEMBOURG: Management of the COVID-19 Crisis Affected by Geographical and Demographic Particularities
Συγγραφείς: Marc HASTERT
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Δεκεμβρίου, 2021
The Grand Duchy of Luxembourg is a small country with a surface area of 65.401 km2, situated between Belgium, France and Germany. The country has just over 630.000 inhabitants who are fluent in several languages: Lëtzebuergesch, French, German, English for the most part and Portuguese by Portuguese immigrants representing approximately 17% of the population. The country is located at the centre of a population basin of more than 11 million inhabitants, called the "Grande Région", with an area of 65.401 km2 The Grand Duchy of Luxembourg therefore welcomes a growing number of cross-border commuters who work in Luxembourg. Of the 477.452 active workers, 262.490 are residents and 214.962 (45%) are cross border commuters. The cross-border commuters are distributed as follows according to their country of origin: Belgium 51.000; Germany 53.000; France 112.000. A large number of these cross-border commuters work in the health sector (Table 1) and in particular in the hospital sector. Of the 13.769 healthcare workers in the hospital sector, some 7.800 people are cross border commuters, i.e. 56% of the workers in the hospital sector. These cross-border commuters are currently distributed as follows, according to their country of origin: Belgium 1.687 persons; Germany 2.712 persons and France 3.370 persons.