Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: Απρίλιος, 2022
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma185

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Τηλεϊατρική σε Απομακρυσμένες Περιοχές της Ελλάδας στη Διάρκεια της CoViD-19: Η Περίπτωση της Λακωνίας
Συγγραφείς: Κωνσταντίνος Κορωνιός, Σταματίνα Κομηνού, Παναγιώτα Σταθάκη
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2022
Η Νοσηλευτική Μονάδα Μολάων διοργάνωσε ημερίδες τηλεϊατρικής σε απομακρυσμένες περιοχές της Λακωνίας, δίνοντας τη δυνατότητα στους πολίτες να υποβληθούν σε εξειδικευμένες ιατρικές εξετάσεις, δωρεάν και χωρίς μετακίνηση από την κατοικία τους, εν μέσω της πανδημίας του ιού SARS-CoV-2. Σκοπός του προγράμματος ήταν η πρόληψη, η έγκαιρη διάγνωση και η γενικότερη προαγωγή της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Π.Φ.Υ.). Η υλοποίηση του προγράμματος βασίστηκε στις αρχές της Τηλεϊατρικής, με τη χρήση συστημάτων εξελιγμένης τεχνολογίας του Ιδρύματος Vodafone. Ο προληπτικός έλεγχος συμπεριέλαβε τη λήψη σύντομου ιατρικού ιστορικού για τους συμμετέχοντες πολίτες, τη διενέργεια αιματολογικών εξετάσεων, καρδιολογικού ελέγχου, την παρακολούθηση ζωτικών σημείων και, για τις γυναίκες >45 ετών, την εκτίμηση της τρέχουσας κατάστασης σχετικά με την εμμηνόπαυση. Επιπροσθέτως, διανεμήθηκε στους συμμετέχοντες πολίτες ερωτηματολόγιο για τη διερεύνηση και καταγραφή των απόψεών τους σχετικά με τη χρησιμότητα της τηλεϊατρικής.Το δείγμα μελέτης επιλέχθηκε βάσει γεωγραφικών κριτηρίων και, συγκεκριμένα, λαμβάνοντας υπόψη τη χιλιομετρική ή/και ωριαία απόσταση των αγροτικών περιοχών από την πλησιέστερη δομή υγείας (πρωτοβάθμια ή δευτεροβάθμια). Οι δράσεις τηλεϊατρικής πραγματοποιήθηκαν σε συγκεκριμένες ημερομηνίες, με προκαθορισμένο χρονοδιάγραμμα και σύμφωνα με τα πρωτόκολλα ασφαλείας του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ, www.eody.gov.gr) για την αποφυγή μετάδοσης της CoViD -19. Η επεξεργασία και ανάλυση των εξετάσεων γινόταν σε πραγματικό χρόνο, μέσω της τηλεϊατρικής τεχνολογίας, από εξειδικευμένους ιατρούς της νοσηλευτικής μονάδας Μολάων, ενώ τα αποτελέσματα των εξετάσεων (μαζί με σχετικές ιατρικές οδηγίες) παραδόθηκαν προσωπικά στους εξετασθέντες λίγες ημέρες αργότερα.Από τον Ιούλιο 2020 έως τον Οκτώβριο 2021 πραγματοποιήθηκαν 11 δράσεις τηλεϊατρικής και εξετάστηκαν συνολικά 535 κάτοικοι αγροτικών περιοχών, με ηλικιακό εύρος από 15 έως 99 ετών. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, το γενικότερο επίπεδο υγείας των συμμετεχόντων κρίνεται ικανοποιητικό, με μόλις 6 άτομα να χρήζουν επείγουσας αντιμετώπισης και ένα 10% των εξετασθέντων να παραπέμπεται για περαιτέρω και τακτικό έλεγχο. Το πρόγραμμα συνέβαλε στην πρόληψη ασθενειών και στη δημιουργία ηλεκτρονικού ιατρικού φάκελου, που μελλοντικά θα βοηθήσει τους ιατρούς αυτών των απομακρυσμένων περιοχών να έχουν ολοκληρωμένη παρακολούθηση της υγείας των κατοίκων.
Πώς Αντιλαμβάνονται οι Επαγγελματίες Υγείας τη Συμβολή της Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης στη Βελτίωση των Σχέσεών τους με Συναδέλφους και Ασθενείς
Συγγραφείς: Μαρία-Ελισσάβετ Ψωμιάδη , Βέρα Νάκου , Παρασκευή Θεοφίλου , Χαράλαμπος Πλατής
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2022
Εισαγωγή: Η Συνεχιζόμενη Εκπαίδευση (ΣΕ) ιδιαίτερα στο χώρο της υγείας, συμβάλλει πέραν της επικαιροποίησης των γνώσεων του εξειδικευμένου προσωπικού, στη γενικότερη αναβάθμιση και βελτίωση των επαγγελματικών και διαπροσωπικών δεξιοτήτων του. Μολαταύτα, η ΣΕ είναι απαραίτητο να ενσωματώνεται σε μια ευρύτερη στρατηγική διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού, τελώντας σε άμεση και διαρκή διασύνδεση με παραμέτρους όπως η ικανοποίηση από την εργασία, τα κίνητρα, οι συνθήκες εργασίας, η διεπαγγελματική συνεργασία και η παροχή ποιοτικών υπηρεσιών υγείας. Σκοπός: Η μελέτη της στάσης των επαγγελματιών υγείας απέναντι στην επίδραση της ΣΕ στις σχέσεις με τους συναδέλφους και τους ασθενείς τους, αλλά και στα κίνητρα συμμετοχής τους σ’ αυτήν. Μεθοδολογία: 185 επαγγελματίες υγείας, προερχόμενοι από το επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό Νοσοκομείων του ΕΣΥ, έλαβαν μέρος σε μια συγχρονική διερευνητική μελέτη από τον Φεβρουάριο έως τον Απρίλιο του 2020. Οι συμμετέχοντες, κλήθηκαν να συμπληρώσουν ένα δομημένο ερωτηματολόγιο, αποτελούμενο από 38 στοιχεία κλειστού τύπου, το οποίο και αποτελεί τη μεταφρασμένη στα Ελληνικά και σταθμισμένη Κλίμακα Κινήτρων Συμμετοχής (Participation Reasons Scale/PRS). Η στατιστική ανάλυση των δεδομένων που συλλέχθηκαν πραγματοποιήθηκε με το IBM Statistical Package for Social Sciences (SPSS) 21.0, σε επίπεδο στατιστικής σημαντικότητας 0,05. Αποτελέσματα: από την ανάλυση των δεδομένων προέκυψε η στατιστικά σημαντική θετική επίδραση της ΣΕ στις επαγγελματικές ικανότητες των συμμετεχόντων και στις παρεχόμενες από εκείνους υπηρεσίες σε ασθενείς, ιδιαίτερα δε σε υπαλλήλους ορισμένου χρόνου (b=0,2, 95% Δ.Εb.=0,1-0,3, p=0,025). Οι συμμετέχοντες στη μελέτη, μάλιστα, αναγνώρισαν τη θετική αυτή επίδραση ως το ισχυρότερο κίνητρο για τη συμμετοχή τους σε προγράμματα και δράσεις ΣΕ (Συνολική βαθμολογία στην κλίμακα: M=5,5, SD=1,1, Mdn=5,7). Συμπεράσματα: Οι επαγγελματίες υγείας αναγνωρίζουν ποικίλα κίνητρα συμμετοχής σε δραστηριότητες συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης (ΣΕΕ), τα οποία και συνδέονται σε διαφορετικό βαθμό με την υποκειμενική τους ανάγκη για εργασιακή και προσωπική περαιτέρω ανάπτυξη.
Αξιολόγηση Προγράμματος Υγείας Κοινωφελούς Επιχείρησης για την Αποφυγή Παραγόντων Κινδύνου για την Υγεία
Συγγραφείς: Παναγιώτα Παπαθωμά , Ιωάννης Βλάσσης
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2022
Στην παρούσα μελέτη διερευνήθηκε η αποτελεσματικότητα του «Προγράμματος Υγείας των Κοινωνικών Κέντρων» που εφάρμοσε Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση για τη μείωση παραγόντων κινδύνου για την υγεία (αλκοόλ, κάπνισμα, διατροφή, άσκηση), σε 351 συμμετέχοντες κατά την πενταετία 2015-2020, μέσω της αξιολόγησης ποσοτικών και ποιοτικών δεδομένων αρχείου των συμμετεχόντων κατά τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, α) οι χρήστες αλκοόλ μειώθηκαν (-1,20%) καθώς και β) οι καπνιστές (-0,50%) ενώ παρατηρήθηκε η τάση στους βαρέως καπνιστές να ελαττώσουν σε 1- 10 τσιγάρα ημερησίως, γ) μειώθηκε το ποσοστό όσων ασκού- νται συστηματικά (-4,90%, p=0,001 0,001
AUSTRIA: Responding to the CoViD-19 Pandemic and Building Better Preparedness for Future Threats
Συγγραφείς: Nikolaus KOLLER, MAS, MBA
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2022
The COVID-19 pandemic exhibited an impact on healthcare in all countries, highlighting the need for healthcare systems to be better prepared and to improve the response to health crises and exceptional health-events. The pandemic has not only arisen new crisis-related challenges but also revealed and exacerbated existing structural problems. In Austria, the provision of sufficient protective equipment (in the beginning of the pandemic), capacity planning, shortage of health personnel, and telemedicine were important topics during the pandemic. While Austria has a very well developed health care system by international standards, it became clearer in the course of the crisis that qualified health-personnel in sufficient quantity, in particular, will be a major challenge in the future. Furthermore, the hospital focused system should continue to be shifted to the extramural sector, where medically sensible, in order to conserve capacity in the intramural sector. Regional differentiation on one hand and cooperation at the state level on the other hand proved useful during the crisis. In the future, more flexible capacity planning could enable resilient patient care.