Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: August, 2023
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/2174hhsma189

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Επαγγελματική Ικανοποίηση και Πρόθεση Αποχώρησης του Νοσηλευτικού Προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείου Αεροπορίας
Συγγραφείς: Σταύρος Φυντάνης, Μαρία Μαστρογιάννη, Δάφνη Καϊτελίδου, Πέτρος Γαλάνης, Όλγα Σίσκου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2023
Εισαγωγή: Η αντιμετώπιση του φαινομένου της κινητικότητας των νοσηλευτών (nurse turnover), αποτελεί πρόκληση τόσο για τους ηγέτες της παροχής υπηρεσιών υγείας όσο και για τους ερευνητές του ανθρώπινου δυναμικού. Οι ερευνητές συνεχίζουν να τονίζουν τη σημασία της ικανοποίησης από την εργασία στην πρόθεση αποχώρησης των νοσηλευτών, η οποία δείχνει να είναι σημαντικότερη από άλλους προγνωστικούς παράγοντες όπως η ηλικία, η βραδινή βάρδια και η επαγγελματική εξέλιξη. Σκοπός: Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνη- ση της επαγγελματικής ικανοποίησης του Νοσηλευτικού Προσωπικού του 251 Γενικού Νοσοκομείο Αεροπορίας (251ΓΝΑ) και της πρόθεσης του να αποχωρήσει από το επάγγελμα στα επόμενα πέντε έτη. Υλικό και Μέθοδος: Πρόκειται για μια συγχρονική μελέτη που διεξήχθη κατά την καλοκαιρινή περίοδο του 2022 με υπό μελέτη πληθυσμό το νοσηλευτικό προσωπικό που εργάζεται σε τμήματα του 251 ΓΝΑ. Τα δεδομένα συλλέχθηκαν μέσω δομημένου ανώνυμου ερωτηματολογίου με ερωτήσεις κλειστού τύπου αποτελούμενου από τρεις θεματικές ενότητες: η πρώτη από το εργαλείο Job Satisfaction Survey - JSS του Καθηγητή Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Νότιας Φλόριντα, Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, Paul Spector, η δεύτερη από ερωτήσεις σχετικά με την πρόθεση αποχώρησης από το επάγγελμα και τον οργανισμό και η τρίτη από τα δημογραφικά στοιχεία. Αποτελέσματα: Στην έρευνα έλαβαν μέρος Ν=205 νοσηλευτές και βοηθοί νοσηλευτών, εκ των οποίων οι 63 (30,7%) ήταν άντρες και οι 142 (69,3%) γυναίκες. Οι συμμετέχοντες/ουσες ανέφεραν ότι αισθάνονται δυσαρέσκεια από το μισθό, την προαγωγή, τα περιθωριακά οφέλη, τις ενδεχόμενες ανταμοιβές και τις συνθήκες εργασίας. Αμφιλεγόμενα αισθάνονται ως προς τους συνεργάτες την φύση της εργασίας και την επικοινωνία. Ικανοποιημένοι αισθάνονται ως προς την εποπτεία. Τέλος, ως προς τη συνολική εργασιακή ικανοποίηση αισθάνονται δυσαρέσκεια. Αναφορικά με την πρόθεση αποχώρησης από την νοσηλευτική αυτή φαίνεται να είναι μέτρια έως αρκετά πιθανή για τα επόμενα πέντε χρόνια. Συμπεράσματα: Η εργασιακή ικανοποίηση στο σύνολο και ακολούθως η ικανοποίηση από τις ενδεχόμενες ανταμοιβές και από το μισθό σχετίζονται σε μεγαλύτερο βαθμό και αρνητικά με την πρόθεση για αποχώρηση από την Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ). Οι απόφοιτοι μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης έχουν λιγότερες πιθανότητες αποχώρησης από τη Νοσηλευτική σε σχέση με τους απόφοι- τους ΑΕΙ/ΑΣΕΙ και τους αποφοίτους μεταπτυχιακού. Τέλος, όσο αυξάνεται η ηλικία και τα χρόνια προϋπηρεσίας, είναι λιγότερο πιθανή η αποχώρηση, ενώ όσο μικρότερη είναι η ηλικία και τα χρό- νια προϋπηρεσίας, τόσο αυξάνεται η πιθανότητα αποχώρησης.
Η Διαρκώς Αυξανόμενη Πρόθεση Αλλαγής Επαγγέλματος από Νοσηλευτές των Ελληνικών Κρατικών Νοσοκομείων: Παράγοντες και Κίνητρα
Συγγραφείς: Efstratia MOURTOU
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2023
Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού αποτελεί σημαντική πρόκληση για όλα τα συστήματα υγείας διεθνώς, τόσο λόγω του αυξανόμενου προσδόκιμου ζωής, όσο και των λοιμωδών νοσημάτων που απαιτούν επάρκεια ανθρώπινου δυναμικού για την παροχή ποιοτικής και ισότιμης φροντίδας υγείας. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι αφενός η διερεύνηση της αυξητικής τάσης για αλλαγή εργασίας των Νοσηλευτών/τριών στην Ελλάδα, ως ένα πολυδιάστατο φαινόμενο κυρίως των κρατικών νοσοκομείων και αφετέρου η ανάδειξη των παραγόντων που συμβάλλουν θετικά ή αρνητικά σε αυτή την τάση. Για την κατανόηση των καθοριστικών παραγόντων του οδηγούν στην τάση αυτή και τη σύγκριση της θέσης της Ελλάδας με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναλύθηκαν δεδομένα, από τις βάσεις του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), την Eurostat και την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), ως προς την αναλογία νοση- λευτικού προσωπικού/πληθυσμό/ιατρούς/κλίνες και το μέσο επίπεδο αμοιβών. Στους καθοριστικούς παράγοντες αλλαγής επαγγέλματος περιλαμβάνονται η χαμηλή ικανοποίηση από την εργασία, η επαγγελματική και η συναισθηματική εξουθένωση, το εναλλασσόμενο ωράριο, τα χαμηλά επίπεδα αμοιβών, οι αδικαιολόγητες μετακινήσεις, το αίσθημα αδικίας και η γραφειοκρατία. Μετά την πρόσφατη κρίση της πανδημίας CoViD-19 και τη διαπιστωμένη έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού, για την ενίσχυση του νοσηλευτικού τομέα απαιτείται να ληφθούν αποτελεσματικά μέτρα, όχι μόνο σε κυβερνητικό επίπεδο, αλλά και από τις νοσοκομειακές διοικήσεις.
Προϋπολογισμός και Ανάλυση Κόστους Υπηρεσιών Υγείας στο Γενικό Νοσοκομείο Παπαγεωργίου: Προετοιμασία για το Νέο Σύστημα Πληρωμών DRG
Συγγραφείς: Θεοδοσία Αλμαλιώτου, Ευαγγελία Ζουγκού, Ευαγγελία Σταυροπούλου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2023
Το Τμήμα Προϋπολογισμού και Κοστολόγησης του Γενικού Νοσοκομείου Παπαγεωργίου δημιούργησε ένα νέο εργαλείο αποτύπωσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού των κλινικών και τμημάτων του. Στόχος ήταν ο υπολογισμός του κόστους λειτουργίας των κλινικών με μεγαλύτερη ακρίβεια, ενόψει των επικείμενων αλλαγών από την εφαρμογή του νέου συστήματος κοστολόγησης των νοσοκομειακών υπηρεσιών (Διαγνωστικά Ομοιογενών Ομάδων / Diagnosis Related Group-DRG). Δημιουργήθηκαν τα Κέντρα Κόστους /Κέρδους, τα οποία ενημερώνονται συνεχώς και λαμβάνονται υπόψη, πέραν των οικονομικών δεικτών (αναλώσεις υλικών και φαρμάκων, συντηρήσεις εξοπλισμού κ.ά.), και οι λειτουργικοί δείκτες (αριθμός ανθρώπινου δυναμικού, αριθμός νοσηλευθέντων, Μέση Διάρκεια Νοσηλείας (ΜΔΝ)). Παρακολουθούνται, μηνιαίως και απολογιστικά, τα έσοδα - έξοδα κάθε κλινικής ξεχωριστά και οι αποκλίσεις σε σχέση με τον προϋπολογισμό της. Προσδιορίζονται και κατανέμονται τόσο τα άμεσα κόστη της κλινικής, όσο και τα έμμεσα κόστη με τη χρήση αλγορίθμων βάσει συγκεκριμένων συντελεστών βαρύτητας, ώστε να είναι δυνατή η διαμόρφωση του κόστους φιλοξενίας ανά ημέρα νοσηλείας. Το συνολικό κόστος λειτουργίας της κλινικής αξιολογείται συγκρινόμενο με τα έσοδά της (βάσει του συστήματος κοστολόγησης). Η κοστολόγηση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας πραγματοποιείται προς το παρόν σύμφωνα με το σύστημα των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων (ΚΕΝ), ενώ σύντομα θα πραγματοποιείται με το νέο σύστημα DRG. Στοχεύουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη του Εργαλείου Παρακολούθησης Προϋπολογισμού του Νοσοκομείου μας, με προσανατολισμό στον υπολογισμό του πραγματικού κόστους των σημαντικότερων ιατρικών πράξεων κάθε κλινικής. Η ορθή αποτύπωση του κόστους κρίνεται αναγκαία τόσο για την ασφαλή αξιολόγηση της αποζημίωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών μας, όσο και για την εξαγωγή τεκμηριωμένων συμπερασμάτων που αφορούν στην αποδοτικότητα και στην ορθή κατανομή των πόρων των επιμέρους κλινικών.
Healthcare Workers Shortage: a Continuous Threat for Healthcare Systems
Συγγραφείς: Petros Galanis
Δημοσιεύσεις τεύχους: 31 Αυγούστου, 2023
Healthcare jobs and especially medicine and nursing profession continue to face big shortages. The situation became even worse during the COVID-19 pandemic, since the existing inadequate healthcare staff experienced high levels of burnout. In this context, both the physical and mental health of healthcare workers (HCWs) deteriorated, facing problems such as anxiety, stress, depression, post-traumatic stress, and insomnia. A projection from the Organization for Economic Co-operation and Development (OECD) before the pandemic reported that there would be a shortage of 400,000 doctors across 32 OECD countries and 2.5 million nurses across 23 OECD countries until 2030. These numbers are now expected to increase significantly following the devastating effects of the pandemic. For instance, Abbasi et al. found that 40% of nurses and 23.8% of doctors planned to leave their jobs during the first year of the pandemic.