Τετραμηνιαίο Επιστημονικό Περιοδικό της ΕΕΜΥΥ

Διευθύντρια Σύνταξης: Γεωργία Οικονομοπούλου, MSc, PhD(c ), Πρόεδρος Δ.Σ. της ΕΕΜΥΥ, Board Member of EAHM
Δημοσιεύτηκε: April, 2024
Ιδρύθηκε: 1989
ISSN: 1105-9311
EISSN: 2623-4785
DOI: 10.54042/hr2174hhsma191

Προσφάτως δημοσιευμένα άρθρα

Digital Transformation in Healthcare Challenges and Prospects
Συγγραφείς: I. Apostolakis, Kl. Konstantinidis
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2024
DIGITAL TRANSFORMATION (DT) IN HEALTHCARE The following are presented, by the global community, as the main fields of Digital Transformation (DT) in Healthcare: Telemedicine Telemedicine is the remote delivery of healthcare services through Information and Communication Technologies (ICTs). It could be particularly beneficial in a range of services such as medical consultation, diagnosis remote monitoring of patients’ status and educational purposes. Patients could connect with healthcare providers at a distance using video calls, messaging platforms, or other communication tools.
Αξιολόγηση των Ιστοσελίδων των Ελληνικών Νοσοκομείων με τη Χρήση του Εργαλείου HSWAI V1.1
Συγγραφείς: Ευάγγελος Σκαμάγκας, Δημήτριος Σαράντης, Delfina Soares, Joana Carvalho
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2024
Στη σύγχρονη εποχή η τεχνολογία είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα. Το Διαδίκτυο είναι αναπόσπαστο μέρος της ζωής των ανθρώπων και η πλειονότητα των καθημερινών δραστηριοτήτων πραγματοποιούνται μέσω αυτού. Ο τομέας της υγείας δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς έχουν εισαχθεί νέες έννοιες όπως η ηλεκτρονική υγεία, η κινητή υγεία κ.λπ. Οι ασθενείς και οι πιθανοί χρήστες των υπηρεσιών υγείας χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες των ιδρυμάτων υγείας για να αναζητήσουν πληροφορίες σχετικά με τα προβλήματα υγείας τους και να αποκτήσουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. Η παρούσα έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο εκπόνησης διπλωματικής εργασίας για το Τμήμα Μηχανικών Πληροφοριακών και Επικοινωνιακών Συστημάτων του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Σπουδών «Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση» του Πανεπιστημίου Αιγαίου, επιχειρεί να διερευνήσει την ποιότητα και την πληρότητα των ιστοσελίδων των ελληνικών νοσηλευτικών ιδρυμάτων. Αντικείμενο της έρευνας είναι η αξιολόγηση ιστοσελίδων νοσοκομείων με χρήση του εργαλείου αξιολόγησης HSWAI. Το εργαλείο είναι ένα αρχείο excel που περιέχει τέσσερα(4) κριτήρια με δεκαέξι(16) δείκτες και εκατόν εξήντα οκτώ(168) υποδείκτες. Κάθε υποδείκτης περιλαμβάνει ένα τεκμήριο που εξετάζεται για να διαπιστωθεί εάν πληρούται από την υπό διερεύνηση ιστοσελίδα του νοσοκομείου. Στο τέλος παράγεται μια βαθμολογία που προσ- διορίζει τον ιστότοπο του νοσηλευτικού ιδρύματος σύμφωνα με την παγκόσμια κατάταξη του δείκτη iHSWAI. Το γεγονός αυτό βοηθά τους χρήστες και πιθανούς πελάτες υπηρεσιών υγείας να συγκρίνουν και να επιλέξουν τον πάροχο που τους ικανοποιεί, ενώ ταυτόχρονα βοηθά τις διοικήσεις των ιδρυμάτων να βελτιώσουν και να εμπλουτίσουν τις ιστοσελίδες των νοσοκομείων τους. Το δείγμα της έρευνας αποτελείται από δημόσια και ιδιωτικά νοσηλευτικά ιδρύματα που λειτουργούν στην ελληνική επικράτεια. Αξιολογήθηκαν εκατόν είκοσι τρία(123) δημόσια νοσοκομεία και εκατόν είκοσι δύο(122) ιδιωτικά νοσοκομεία, ενώ εξήντα τέσσερα(64) ιδρύματα δεν αξιολογήθηκαν λόγω έλλειψης ιστοσελίδας ή τεχνικών δυσκολιών. Τα αποτελέσματα της έρευνας αποκάλυψαν ότι τα δημόσια νοσοκομεία έχουν πιο ολοκληρωμένους ιστότοπους καθώς είχαν καλύτερες επιδόσεις στη βαθμολογία HSWAI από τα ιδιωτικά. Επίσης, οι συγκρίσεις που έγιναν στο πλαίσιο των αποτελεσμάτων της έρευνας έδειξαν ότι όσο περισσότερες κλίνες διαχειρίζεται ένα νοσοκομείο τόσο καλύτερη ποιότητα και πληρέστερη ιστοσελίδα διαθέτει. Επίσης, η ποιότητα των ιστοσελίδων των νοσοκομείων εξαρτάται από τη γεωγραφική περιοχή στην οποία βρίσκονται τα νοσοκομεία και την Υγειονομική Περιφέρεια στην οποία ανήκουν.
Σύγκριση Διαδικτυακών Τόπων των Ελληνικών και Πορτογαλικών Νοσοκομείων με τη Χρήση του Εργαλείου HSWAI v1.1
Συγγραφείς: Ευάγγελος Σκαμάγκας, Δημήτριος Σαράντης, Delfina Soares, Joana Carvalho
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2024
Κάθε χώρα πρέπει να στοχεύει στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας, της προσβασιμότητας και της ποιότητας του συστήματος υγείας της. Για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι απαραίτητος ο ψηφιακός μετασχηματισμός των νοσοκομείων που αποτελούν τους βασικούς πυλώνες κάθε συστήματος υγείας. Οι ασθενείς και οι εν δυνάμει χρήστες των υπηρεσιών υγείας χρησιμοποιούν τις ιστοσελίδες των μονάδων υγείας για την πληροφόρηση και την πρόσβασή τους στις υπηρεσίες υγείας. Η Ελλάδα διαθέτει διακόσια σαράντα πέντε(245) δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία. Χρησιμοποιώντας το εργαλείο HSWAI του Πανεπιστημίου των Ηνωμένων Εθνών στην Πορτογαλία – Operating Unit on Policy Driven Electronic Governance, αξιολογήθη- καν οι ιστοσελίδες των προαναφερθέντων νοσοκομείων. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης χρησιμοποιήθηκαν για τη σύγκριση με αντίστοιχα αποτελέσματα έρευνας, με χρήση του ίδιου εργαλείου (HSWAI), που διεξήχθη στην Πορτογαλία. Η παρούσα εργασία πραγματεύεται τη σύγκριση των συνολικών τιμών HSWAI μεταξύ των νοσοκομείων της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, δύο ευρωπαϊκές χώρες με παρόμοιο προφίλ (πληθυσμός, οικονομία, δαπάνες υγείας κ.ά.). Συγκεκριμένα, έγινε σύγκριση των συνολικών τιμών του HSWAI των ελληνικών και των πορτογαλικών νοσοκομείων. Επίσης, πραγματοποιήθηκε σύγκριση των τιμών HSWAI των ελληνικών και πορτογαλικών νοσοκομείων στα τέσσερα Κριτήρια του εργαλείου όπως «Περιεχόμενο», «Υπηρεσίες», «Αλληλεπίδραση με την Κοινότητα» και «Χαρακτηριστικά Τεχνολογίας». Από τη σύγκριση προέκυψε ότι σε τρία κριτήρια τα πορτογαλικά νοσοκομεία παρουσίασαν καλύτερες επιδόσεις ενώ τα ελληνικά νοσοκομεία προηγούνται μόνο στο κριτήριο «Τεχνολογικά Χαρακτηριστικά». Συμπερασματικά, τα πορτογαλικά νοσοκομεία έχουν πιο ολοκληρωμένες, καλύτερης ποιότητας και περισσότερο διαδραστικές ιστοσελίδες από τα Ελληνικά νοσηλευτικά ιδρύματα.
Η Πορεία του Ψηφιακού Μετασχηματισμού της Δημόσιας Υγείας στην Ελλάδα: Προκλήσεις και Προοπτικές
Συγγραφείς: Ευστρατία Μούρτου
Δημοσιεύσεις τεύχους: 30 Απριλίου, 2024
Η αλματώδης ανάπτυξη της τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνιών (ΤΠΕ) οδήγησε παγκοσμίως σε αντίστοιχη αύξηση της παραγόμενης πληροφορίας και στην ανάδυση νέων όρων, όπως είναι η ηλεκτρονική διακυβέρνηση (ΗΔ), η ψηφιακή διακυβέρνηση (ΨΔ) και ο ψηφιακός μετασχηματισμός (ΨΜ), επιφέροντας επαναστατικές αλλαγές στη δημόσια διοίκηση, στις τηλεπικοινωνίες, στη βιομηχανία και στην ενέργεια, αλλά όχι αρκετές στον τομέα της υγείας. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του επιπέδου ανάπτυξης του ΨΜ στο δημόσιο τομέα υγείας από το 2000, εστιάζοντας στις εφαρμογές και υπηρεσίες Ηλεκτρονικής Υγείας και Ψηφιακής Υγείας (ΨΥ), στις αλλαγές που επέφερε η πανδημία COVID-19, αλλά και σε βασικά προβλήματα στην επίτευξη του μετασχηματισμού. Πραγματοποιήθηκε βιβλιογραφική ανασκόπηση μελετών, δημοσιευμένων από το 2000 έως σήμερα, στις βάσεις δεδομένων του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ινστιτούτου Ανοιχτών Δεδομένων. Επισκοπήθηκε, επίσης, το Ελληνικό Νομοθετικό Πλαίσιο. Οι λέξεις-κλειδιά που χρησιμοποιήθηκαν ήταν «Digital Transformation», “Digital Governance”, “e-Health”, “Digital Health”, “Electronic Health Record”, “e-prescription”, “Health Information Systems”, “Health Atlas”, “m-Health/Mobile Health”, “Telemedicine”, “Telehealth”, “ICT Action Plan”. Κατά τη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας (2000-2010) καταγράφηκε πρόοδος στην ψηφιακή διακυβέρνηση και στον ψηφιακό μετασχηματισμό, όπως ήταν τα Ολοκληρωμένα Πληροφοριακά Συστήματα Υγείας (ΟΠΣΥ), τα οποία όμως δεν έχουν εκπληρώσει επαρκώς τον ρόλο τους. Στη δεύτερη δεκαετία, που σημαδεύτηκε από την οικονομική κρίση, καταγράφηκαν πολλές και σημαντικές αλλαγές στο πλαίσιο της οργάνωσης και ορθολογικής διαχείρισης του δημόσιου τομέα υγείας (ηλεκτρονική συνταγογράφηση, ESY.net, ηλεκτρονικές απογραφές, αποθήκες, τιμολογήσεις νοσοκομείων, eDAPY, United4Health, Εθνικό Δίκτυο Τηλεϊατρικής και ο μερικώς ανεπτυγμένος Ατομικός Ηλεκτρονικός Φάκελος Υγείας). Συμπερασματικά, η Ελλάδα υστερεί στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας και απαιτούνται σημαντικά βήματα προκειμένου να καταστεί οικονομικά αποδοτικός, προσβάσιμος και χωρίς αποκλεισμούς ο δημόσιος τομέας υγείας.