Οδηγίες προς Συγγραφείς

Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ  –  Βελτιώνοντας την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής

ΕΙΣΑΓΩΓΗ

ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΗΣ ΕΓΓΡΑΦΗΣ

Ηθικά και Νομικά Ζητήματα

  1. Δέσμευση του Εκδότη και της Διεύθυνσης Σύνταξης
  2. Υποχρεώσεις Συγγραφέων
    • Πρωτοτυπία Κειμένων
    • Αποφυγή Λογοκλοπής (Plagiarism)
    • Δήλωση Αντικρουόμενων Συμφερόντων/Δήλωση Χρηματοδότησης
    • Λίστα Συγγραφέων
    • Εξασφάλιση και διατήρηση αδειών/εγκρίσεων
    • Διατήρηση ακατέργαστων δεδομένων
    • Παρουσίαση αποτελεσμάτων που αφορούν φυσικά/νομικά πρόσωπα
    • Copyright

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ

Υποβολή και Προδιαγραφές Κειμένων

  1. Υποβολή
  2. Θεματολογία, Είδη και Έκταση άρθρων
  3. Δομή, Μορφοποίηση και Διάρθρωση Περιεχομένου
    • Γλώσσα και μορφοποίηση κειμένου, σχημάτων , πινάκων
    • Σελίδες ταυτότητας, τίτλου και περίληψης
    • Λέξεις-Κλειδιά
    • Κυρίως Σώμα
    • Βιβλιογραφικές Παραπομπές

ΜΕ ΤΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ

  1. Χρήση του DOI
  2. Offprints

Εισαγωγή

Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ  –  Βελτιώνοντας την τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής

Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ είναι ένα τριμηνιαίο περιοδικό που εκδίδεται από την ελληνική Εταιρεία Management Υπηρεσιών Υγείας (ΕΕΜΥΥ) και στοχεύει στην πληροφόρηση των συζητήσεων σχετικά με τον τρόπο βελτίωσης της χάραξης πολιτικής για την Υγεία, δημοσιεύοντας υψηλής ποιότητας ερευνητικά άρθρα με σαφείς πολιτικές επιπτώσεις που αφορούν ένα διεθνές κοινό.

Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ είναι ένα διεπιστημονικό περιοδικό, αφοσιωμένο στην παροχή αντικειμενικών και αξιόπιστων πληροφοριών σχετικά με την Υγεία και την υγειονομική περίθαλψη, τις Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας, την Πληροφορική Υγείας, τη Βιοϊατρική Τεχνολογία, την Ποιότητα και κυρίως την Επιστημονική Διοίκηση (Management) των Υπηρεσιών Υγείας καθώς και των υπόλοιπων επιστημών υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς. Εργασίες με εξ ολοκλήρου κλινικό περιεχόμενο (π.χ. αποτελέσματα κλινικών δοκιμών) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του περιοδικού.

Το περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ δημοσιεύει άρθρα με τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

  1. Θέμα: να πραγματεύεται ένα σαφές και σχετικό με την άσκηση πολιτικής ερευνητικό ερώτημα με έμφαση στα συστήματα υγείας, τη διαχείριση και τις πολιτικές υγείας, τα οικονομικά της υγείας, την πληροφορική υγείας ή τις μεταρρυθμίσεις στον τομέα της υγείας.
  2. Πεδίο εφαρμογής: όλες οι χώρες παγκοσμίως
  3. Μέθοδοι: επαρκής εφαρμογή ποσοτικών ή/και ποιοτικών μεθόδων, σε γλώσσα κατανοητή για ένα ευρύ αναγνωστικό κοινό από διαφορετικά επιστημονικά πεδία.
  4. Περιεχόμενο: πρωτότυπη έρευνα ή ανασκοπήσεις που επικεντρώνονται στη διαχείριση και τις πολιτικές υγείας και συναφή επιστητά. Άρθρα με καθαρά κλινική φύση (π.χ. αποτελέσματα κλινικών δοκιμών) δεν εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του περιοδικού.
  5. Συγγραφείς: γραμμένα από ερευνητές ή/και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από ευρύ φάσμα διαφορετικών επιστημών.
  6. Συνάφεια πολιτικής: ευρήματα έρευνας με άμεσες συνέπειες και με δυνατότητα να συμβάλουν στη χάραξη καλύτερης πολιτικής για την Υγεία.
  7. Διεθνής συνάφεια: έρευνα με συμβολή στην τεκμηριωμένη χάραξη πολιτικής και στην έρευνα διεθνώς.

 

Κατηγορίες Άρθρων

Το περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ καλωσορίζει τις υποβολές άρθρων που αφορούν πληροφορίες και ευρήματα χρήσιμα για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής στον τομέα της Υγείας. Οι κατηγορίες των άρθρων είναι οι εξής:

 

Ερευνητικές Εργασίες

Οι ερευνητικές εργασίες είναι ερευνητικές μελέτες (έως 3.500 λέξεις), που παρουσιάζουν το υπόβαθρο, τις μεθόδους, τα αποτελέσματα, τη συζήτηση και τα συμπεράσματα της έρευνας σχετικά με θέματα management και πολιτικών Yγείας. Ανάλογα με το ερευνητικό ερώτημα, ενθαρρύνονται οι διεπιστημονικές και μικτές ερευνητικές προσεγγίσεις και είναι ευπρόσδεκτη τόσο η ποσοτική (έρευνες, δευτερογενείς αναλύσεις δεδομένων) όσο και η ποιοτική έρευνα (focus groups, ατομικές συνεντεύξεις, αναλύσεις εγγράφων). Όλα τα δημοσιευμένα ερευνητικά άρθρα θα πρέπει να είναι πρωτότυπα και να μην έχουν δημοσιευτεί ή υποβληθεί σε άλλο περιοδικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό).

 

Συστηματικές Ανασκοπήσεις με ή χωρίς μετα-ανάλυση χωρίς μετα-ανάλυση

Οι ανασκοπήσεις (συμπεριλαμβανομένων των scoping reviews, realist reviews ή των βιβλιογραφικών ανασκοπήσεων) είναι μεγαλύτερες εργασίες (έως 3.500 λέξεις) που παρέχουν μια ολοκληρωμένη ανασκόπηση της διαθέσιμης βιβλιογραφίας σχετικά με συγκεκριμένα θέματα management και πολιτικών Υγείας. Οι συστηματικές ανασκοπήσεις θα πρέπει να ακολουθούν τις κατάλληλες οδηγίες, π.χ. το PRISMA για την αναφορά συστηματικών κριτικών, το PRISMA-ScR για τις scoping reviews, το RAMESES για realist reviews ή το PRIOR για κριτικές ανασκοπήσεων.

 

Άρθρα γνώμης και ενημέρωσης

Αυτή είναι μια κατηγορία σύντομων άρθρων (έως 1.500 λέξεις) που επικεντρώνεται σε ένα σχετικό θέμα management και πολιτικών Υγείας ή οικονομικά θέματα υγείας. Αυτά τα άρθρα μπορεί, για παράδειγμα, να τονίζουν προκλήσεις του Συστήματος Υγείας που σχετίζονται με πολλές χώρες ή μπορεί να παρουσιάζουν μια νέα ιδέα ή προτάσεις μεταρρύθμισης που θα μπορούσαν να αφορούν πολλές χώρες. Τα άρθρα αυτά θα πρέπει πάντα να είναι σαφή, να εστιάζουν σε ένα μόνο σημείο και να δημιουργούν ένα σαφές επιχείρημα.

 

Επιστολές και Βιβλιοκρισίες

Αφορά επιστολές και βιβλιοκρισίες (έως 500 λέξεις) ή συζητήσεις μεταξύ των αναγνωστών με τη μορφή σύντομων επιστολών/σχολίων σε δημοσιευμένες εργασίες και απαντήσεις από τους αρχικούς συγγραφείς.

 

Άρθρα Σύνταξης

Τα άρθρα σύνταξης (editorials) ανατίθενται από το Διευθυντή Σύνταξης. Παρέχουν συζήτηση για ένα συγκεκριμένο θέμα ή πεδίο. Θα πρέπει να συντάσσουνται από έως τρεις συγγραφείς και να περιλαμβάνουν ως 2.000 λέξεις και έναν πίνακα ή σχήμα. Δεν απαιτείται περίληψη.

Ανάλογα με τον τύπο, οι εργασίες που υποβάλλονται δεν πρέπει να υπερβαίνουν τον προαναφερόμενο αριθμό λέξεων (στον οποίο δεν περιλαμβάνονται οι Βιβλιογραφικές παραπομπές/References).

 

Πριν την έναρξη συγγραφής

Ηθικά και Νομικά Ζητήματα

  • Δέσμευση του Εκδότη και της Διεύθυνσης Σύνταξης

Ο Εκδότης (ΕΕΜΥΥ) και η Διεύθυνση Σύνταξης δεσμεύονται για την αμερόληπτη διαδικασία κρίσης των άρθρων, ακόμη και αν το περιεχόμενο αυτών διαφοροποιείται από τις εκάστοτε θέσεις της ΕΕΜΥΥ σε θέματα πολιτικής υγείας. Η διαδικασία κρίσης των άρθρων περιγράφεται στις Οδηγίες για Κριτές.

Ο Εκδότης και ο Διευθυντής Σύνταξης δηλώνουν ότι οι τελικές αποφάσεις τους περί δημοσίευσης ή μη ενός άρθρου βασίζονται αποκλειστικά σε επιστημονικά κριτήρια και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζονται από τυχόν οικονομικές χορηγίες υποστήριξης της έκδοσης του περιοδικού ή της ΕΕΜΥΥ.

Ο Εκδότης (ΕΕΜΥΥ) και ο Διευθυντής Σύνταξης υιοθετούν τις «Συστάσεις για τη διεξαγωγή, την αναφορά, την επιμέλεια και τη δημοσίευση επιστημονικής εργασίας σε βιοϊατρικά περιοδικά» και τις κατευθυντήριες οδηγίες της Διεθνούς Επιτροπής Συντακτών Ιατρικών Περιοδικών.

 

  • Υποχρεώσεις Συγγραφέων

 

Πρωτοτυπία Κειμένων

Τα κείμενα που υποβάλλονται προς κρίση για δημοσίευση πρέπει να είναι πρωτότυπα, δηλαδή να μην έχουν δημοσιευτεί ή υποβληθεί σε άλλο περιοδικό (έντυπο ή ηλεκτρονικό). Αν πρόκειται για κείμενα προερχόμενα από κάποια εκτενή εργασία με μεγάλο πλούτο αποτελεσμάτων, η οποία δύναται να οδηγήσει σε περισσότερες της μίας δημοσιεύσεις, θα πρέπει να διασφαλίζεται ότι δεν υπάρχει επανάληψη ιδίων ευρημάτων στις διάφορες δημοσιεύσεις. Η υποβολή της ίδιας εργασίας ή μέρους μιας ήδη δημοσιευμένης εργασίας σε δύο ή περισσότερα περιοδικά αποτελεί μη αποδεκτή πρακτική και ο Διευθυντής Σύνταξης μπορεί να απορρίψει κείμενα που έχουν ήδη δημοσιευτεί και σε άλλες εκδόσεις.

 

Αποφυγή Λογοκλοπής (Plagiarism)

Οι συγγραφείς οφείλουν να μεταφέρουν και να συνθέσουν τις πληροφορίες που λαμβάνουν από κείμενα άλλων συγγραφέων, κάνοντας χρήση του δικού τους στυλ γραφής, αποφεύγοντας την κατά λέξη μεταφορά και αναφέροντας πάντα τις πηγές προέλευσης (βιβλιογραφία). Σε μικρή έκταση του κειμένου (π.χ. μία ή δύο παράγραφοι σε ολόκληρο το κείμενο) είναι δυνατόν να μεταφερθούν κατά λέξη αποσπάσματα κειμένων άλλων συγγραφέων (π.χ. ορισμοί ή δυσνόητες έννοιες), εφόσον οι συγγραφείς κρίνουν ότι η προσπάθεια απόδοσης του νοήματος αυτών των αποσπασμάτων με το δικό τους στυλ γραφής ενέχει τον κίνδυνο της εννοιολογικής παραποίησης. Σε αυτή την περίπτωση, τα εν λόγω αποσπάσματα θα πρέπει να τίθενται εντός εισαγωγικών και να χρησιμοποιείται η πλάγια γραφή (italics).

Η Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού προκειμένου να αποφύγει το φαινόμενο της λογοκλοπής (το οποίο έχει και νομικές προεκτάσεις) κάνει χρήση ειδικού λογισμικού (τόσο για τα ελληνικά όσο και για τα αγγλικά κείμενα) και διατηρεί το δικαίωμα επιστροφής των εργασιών στους συγγραφείς για αναθεώρηση ή και απόρριψης πριν από την αποστολή σε κρίση (εφόσον εντοπιστεί κακόβουλη λογοκλοπή).

 

Δήλωση Αντικρουόμενων Συμφερόντων (Conflict of Interest/Declaration of Interest) και Δήλωση Χρηματοδότησης

Εφόσον η ερευνητική ή άλλη εργασία που υποβλήθηκε προς δημοσίευση, έχει χρηματοδοτηθεί από τρίτο μέρος ή υπάρχουν αντικρουόμενα συμφέροντα (σύγκρουση ενδιαφέροντος) οποιουδήποτε είδους, ο/οι συγγραφείς οφείλουν να γνωστοποιούν το γεγονός, σε διακριτές παραγράφους στο τέλος της εργασίας.

 

Κατάρτιση λίστας συγγραφέων

Δικαίωμα συμπερίληψης στη λίστα των συγγραφέων μιας εργασίας έχουν όλα τα άτομα, τα οποία ουσιαστικά και ενεργά συνέβαλαν στη διεξαγωγή της μελέτης (π.χ. ανέπτυξαν το μεθοδολογικό σχεδιασμό, πραγματοποίησαν τη βιβλιογραφική ανασκόπηση, ανέπτυξαν ή/και στάθμισαν το εργαλείο της μελέτης κ.λπ.) και στη συγγραφή του αντίστοιχου κειμένου. Άτομα, τα οποία παρείχαν τις άδειες διεξαγωγής μίας μελέτης, διευκόλυναν τη συλλογή κάποιων δεδομένων, δέον να αναφέρονται σε διακριτή ενότητα της εργασίας, αυτή των ευχαριστιών. Προσθαφαιρέσεις ονομάτων ή αναθεωρήσεις στη σειρά παρουσίασης των συγγραφέων δεν είναι αποδεκτές από τη Διεύθυνση Σύνταξης μετά την υποβολή της εργασίας.

 

Εξασφάλιση και διατήρηση αδειών/εγκρίσεων διεξαγωγής μελέτης, εξασφάλιση ενημερωμένης συγκατάθεσης συμμετεχόντων.

Στις περιπτώσεις ερευνητικών μελετών οι συγγραφείς οφείλουν να αναφέρουν με σαφήνεια στην ενότητα της μεθοδολογίας τις άδειες/εγκρίσεις τις οποίες έλαβαν (π.χ. άδεια από επιστημονικό συμβούλιο νοσοκομείου, έγκριση ερευνητικού πρωτοκόλλου από ακαδημαϊκούς φορείς) και να περιγράφουν τη διαδικασία ενημερωμένης συγκατάθεσης των συμμετεχόντων στη μελέτη. Η Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού διατηρεί το δικαίωμα να ζητήσει από τους συγγραφείς την προσκόμιση των αντίστοιχων αδειών.

 

Διατήρηση ακατέργαστων δεδομένων (raw data)

Η Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού δύναται επιλεκτικά να ζητήσει από τους συγγραφείς τα ακατέργαστα δεδομένα ερευνητικών εργασιών προς επιβεβαίωση/επαλήθευση των αποτελεσμάτων που παρουσιάζονται σε υποβληθείσα εργασία. Σε κάθε περίπτωση η κυριότητα των δεδομένων παραμένει στους συγγραφείς.

 

Παρουσίαση αποτελεσμάτων που αφορούν σε φυσικά/νομικά πρόσωπα

Οι συγγραφείς οφείλουν να επεξεργάζονται και να παρουσιάζουν τα δεδομένα που προέρχονται από φυσικά πρόσωπα (π.χ. επαγγελματίες υγείας, ασθενείς, χρήστες υπηρεσιών κ.α.) ανωνυμοποιημένα. Στις περιπτώσεις παρουσίασης αποτελεσμάτων που αφορούν σε νομικά πρόσωπα (π.χ. νοσοκομεία, υπουργεία, οργανισμοί, σύλλογοι), οι συγγραφείς οφείλουν να έχουν εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη των διοικήσεων των αντίστοιχων νομικών προσώπων για την ονομαστική αναφορά σε αυτούς τους φορείς. Σε αντίθετη περίπτωση, η αναφορά στα νομικά πρόσωπα θα γίνεται ανώνυμα μέσω μιας γενικότερης περιγραφής της υπόστασής τους (π.χ. η μελέτη πραγματοποιήθηκε σε δημόσιο τριτοβάθμιο νοσοκομείο της Αττικής ή σε ιδιωτικό κέντρο αποκατάστασης της Βορείου Ελλάδος).

 

Πνευματικά Δικαιώματα/Copyright

Η υποβολή κειμένου προς κρίση και δημοσίευση στο περιοδικό «Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ» συνιστά αυτόματα υπεύθυνη δήλωση και συναίνεση του/των συγγραφέων ότι  παραχωρούν στην ΕΕΜΥΥ και στο περιοδικό το αποκλειστικό δικαίωμα πρώτης δημοσίευσης της εργασίας τους.

 Υποβολή και Προδιαγραφές Κειμένων

  • Τρόπος Υποβολής Άρθρων

Η υποβολή των κειμένων πραγματοποιείται μόνο ηλεκτρονικά με χρήση του προτύπου υποβολής εργασίας (Word template):  

Για άρθρο στα Αγγλικά     

Για άρθρο στα Ελληνικά          

Παρακαλούμε να υποβάλλετε την εργασία στο: https://healthreview.gr/submit-your-article/

  • Θεματολογία, Είδη και Έκταση άρθρων

 

Δεκτά προς κρίση γίνονται άρθρα τα οποία πραγματεύονται θέματα σχετικά με τις Πολιτικές και τα Οικονομικά της Υγείας, την Πληροφορική Υγείας, τη Βιοϊατρική Τεχνολογία, την Ποιότητα και κυρίως την Επιστημονική Διοίκηση (Management) των Υπηρεσιών Υγείας στην Ελλάδα και διεθνώς. Άρθρα με αμιγώς κλινικό χαρακτήρα (π.χ. αποτελέσματα κλινικών δομικών) δεν εμπίπτουν στο πεδίο ενδιαφέροντος του περιοδικού.

Πρωτότυπες εργασίες που παρουσιάζονται σε συνέδρια ή άλλες επιστημονικές εκδηλώσεις της ΕΕΜΥΥ, θεωρείται ότι υποβλήθηκαν επίσης προς κρίση και μεταγενέστερη δημοσίευση στο περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ, εκτός αν διατυπώνεται σαφής αντίρρηση.

Ανάλογα με το είδος τους, τα υποβαλλόμενα κείμενα δεν μπορούν να υπερβαίνουν τον ακόλουθο αριθμό λέξεων, περιλαμβανομένης της Περίληψης, των Πινάκων και της βιβλιογραφίας:

Ερευνητικές Μελέτες και Βιβλιογραφικές Ανασκοπήσεις: έως 3,500 λέξεις

Άρθρα Γνώμης και Ενημέρωσης: έως 1,500 λέξεις

Επιστολές και Βιβλιοκρισίες: έως 500 λέξεις

Άρθρα Σύνταξης (editorials): έως 2,000 λέξεις

 

  • Δομή, Μορφοποίηση και Διάρθρωση Περιεχομένου των άρθρων

 

Γλώσσα και Μορφοποίηση κειμένου/σχημάτων/πινάκων:

Όλες οι εργασίες που υποβάλλονται προς κρίση θα πρέπει να είναι γραμμένες στην ελληνική ή στην αγγλική γλώσσα, σε σελίδες μεγέθους Α4, με λευκό περιθώριο 2 cm σε όλες τις πλευρές, με γραμματοσειρά Timew New Roman ή Arial, με γράμματα μεγέθους 12 και δακτυλογραφημένα σε διπλό διάστημα γραμμών. Όλες οι σελίδες πρέπει να είναι αριθμημένες, στην κάτω δεξιά γωνία.

 

Σελίδες Ταυτότητας, Τίτλου και Περίληψης

Όλα τα προς αξιολόγηση κείμενα θα πρέπει να συνοδεύονται και από τις ακόλουθες σελίδες με την εξής σειρά (δείτε το WordTemplate):

Στη σελίδα Ταυτότητας πρέπει να αναφέρονται με πεζοκεφαλαία γράμματα, ο Τίτλος της Εργασίας (έως 15 λέξεις), το/τα Ονοματεπώνυμο/α – τα τυπικά/ακαδημαϊκά προσόντα – οι επαγγελματικοί τίτλοι – ο εργασιακός φορέας – η ταχυδρομική δ/νση – ο αριθμός τηλεφώνου – και η ηλεκτρονική διεύθυνση του/των συγγραφέων. Εφόσον οι συγγραφείς είναι περισσότεροι του ενός, ορίζεται ο υπεύθυνος για την επικοινωνία με το περιοδικό (corresponding author).

Στη σελίδα του Τίτλου θα πρέπει να αναφέρονται με πεζοκεφαλαία γράμματα, ο πλήρης καθώς και ένας σύντομος Τίτλος της Εργασίας. Ο σύντομος τίτλος της εργασίας δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τους 50 χαρακτήρες (γράμματα). Στη σελίδα αυτή δεν πρέπει να αναγράφονται τα ονοματεπώνυμα των συγγραφέων.

Στη σελίδα της Περίληψης (200-300 λέξεις) πρέπει να αναφέρεται με σαφήνεια ο σκοπός/αντικείμενο της εργασίας, συνοπτικά η μεθοδολογία και κάποια βασικά αντιπροσωπευτικά ευρήματα από την εργασία καθώς και τα κυριότερα συμπεράσματα. Στο τέλος της Περίληψης θα πρέπει να αναγράφονται 3 έως 6 Λέξεις-Κλειδιά.

 

Λέξεις – Κλειδιά (Keywords)

Ζητείται από τους συγγραφείς η χρήση 3-6 λέξεων-κλειδιών, ιδανικά κάνοντας χρήση των όρων ΜeSH https://meshb.nlm.nih.gov/MeSHonDemand

Κυρίως μέρος του άρθρου

Η κάθε εργασία θα πρέπει να διαρθρώνεται σε επιμέρους ενότητες οι οποίες θα χρειάζεται να φέρουν και αντίστοιχους τίτλους όπως οι ακόλουθοι προτεινόμενοι:

  • Εισαγωγή
  • Σκοπός – Αντικείμενο
  • Μέθοδος
  • Αποτελέσματα
  • Συζήτηση – Συμπεράσματα
  • Ευχαριστίες (εάν οι συγγραφείς το κρίνουν σκόπιμο)
  • Δήλωση Χρηματοδότησης της μελέτης (εάν υπάρχει)
  • Δήλωση αντικρουόμενων συμφερόντων (εάν υπάρχουν)
  • Βιβλιογραφικές Παραπομπές

 

Η Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού εφιστά την προσοχή των (νέων ιδιαιτέρως) συγγραφέων για τα εξής θέματα:

  • Να τίθεται με σαφήνεια ο πρωτεύων σκοπός-αντικείμενο της εργασίας και να περιγράφονται ευκρινώς τα επιμέρους ερευνητικά ερωτήματα.
  • Να συνοψίζονται στην ενότητα της Συζήτησης-Συμπερασμάτων τα κύρια ευρήματα της εργασίας (τα οποία αναλυτικά θα πρέπει να έχουν παρουσιαστεί στην ενότητα των Αποτελεσμάτων) και να σχολιάζονται σε σχέση με την ελληνική και διεθνή βιβλιογραφία. Σε αυτή την ενότητα δεν θα πρέπει να τίθενται πίνακες, σχήματα, διαγράμματα. Στην ίδια ενότητα μπορούν να τεθούν και ερμηνευτικά σχόλια των συγγραφέων ή/και υποθέσεις εργασίας που απορρέουν από τη μελέτη και χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης στο μέλλον ή και οι περιορισμοί της μελέτης (εφόσον αυτοί δεν είχαν περιγραφεί στην ενότητα της Μεθοδου). Η ενότητα ολοκληρώνεται με αναφορά στη συμβολή των ευρημάτων της εργασίας για την άσκηση τεκμηριωμένης πολιτικής υγείας ή/και στη διατύπωση ρεαλιστικών προτάσεων αντιμετώπισης ενός προβλήματος ή βελτίωσης του τρόπου διαχείρισης ενός ζητήματος. Η επιτυχημένη συγγραφή της συζήτησης προϋποθέτει δεξιοτεχνία εκ μέρους των συγγραφέων, ώστε ο αναγνώστης άμεσα να αντιλαμβάνεται ποια από τα γραφόμενα: α) αφορούν σε ευρήματα της τρέχουσας μελέτης β) αναφέρονται σε αποτελέσματα άλλων συγκρίσιμων εργασιών και γ) αφορούν σε προσωπικές απόψεις/ερμηνευτικά σχόλια ή υποθέσεις εργασίας που θέτουν οι συγγραφείς.
  • Οι Πίνακες, Σχήματα, Διαγράμματα, μπορεί να είναι έγχρωμα. Θα πρέπει οπωσδήποτε να αριθμούνται με τη σειρά παράθεσής τους. Οι Πίνακες πρέπει μετά την αρίθμηση να τιτλοφορούνται (στο επάνω μέρος) και ομοίως τα Σχήματα/Διαγράμματα πρέπει να φέρουν επεξηγηματικό υπότιτλο/λεζάντα (στο κάτω μέρος) και να τοποθετούνται μέσα στο κείμενο, στην επιθυμητή θέση παράθεσής τους. Ωστόσο, η Διεύθυνση Σύνταξης του περιοδικού διατηρεί το δικαίωμα της τελικής σελιδοποίησης, με βάση τεχνικά κριτήρια.

 

Ειδικότερα, για τις ενότητες της Μεθόδου και των Αποτελεσμάτων οι οδηγίες προς τους συγγραφείς διαμορφώνονται ως εξής, ανά είδος εργασίας:

I.Ερευνητικές Εργασίες

  • Στην ενότητα της Μεθοδου να περιγράφονται: το είδος της μελέτης (π.χ. ποσοτική συγχρονική, ποσοτική αναδρομική, ποιοτική κ.α.), το μέγεθος και η σύνθεση του υπό μελέτη πληθυσμού (π.χ. επαγγελματίες υγείας συγκεκριμένων ειδικεύσεων, χρήστες υπηρεσιών συγκεκριμένου είδους δομών κ.λπ.), ο τρόπος δειγματοληψίας (π.χ. δειγματοληψία ευκολίας, τυχαία δειγματοληψία), ο τρόπος συλλογής των δεδομένων (π.χ. με προσωπικές δια ζώσης συνεντεύξεις, με αυτοσυμπληρούμενα ερωτηματολόγια κ.λπ.), η χρονική διάρκεια συλλογής των δεδομένων, καθώς και το/τα «εργαλείο/α» της μελέτης. Αν πρόκειται για «εργαλείο/α» που αναπτύχθηκε/αν από άλλους μελετητές, τότε οπωσδήποτε χρειάζεται να αναφερθεί στην ενότητα της μεθοδολογίας και η διαδικασία λήψης των σχετικών αδειών ή το αν πρόκειται για δωρεάν διαθέσιμο εργαλείο. Σε περίπτωση που το εργαλείο δημιουργήθηκε από τους ίδιους τους συγγραφείς, να γράφεται η διαδικασία ανάπτυξής του (π.χ. διεξαγωγή πιλοτικής μελέτης για τη στάθμισή του). Στην ίδια ή σε διακριτή υποενότητα να αναφέρονται και τα σχετικά με τις υπόλοιπες άδειες που λήφθηκαν για τη διεξαγωγή της μελέτης (π.χ. έγκριση πρωτοκόλλου από επιτροπές ηθικής και δεοντολογίας, άδεια διεξαγωγής μελέτης από επιστημονικά συμβούλια νοσοκομείων κ.λπ.), και τα σχετικά με τα θέματα ηθικής και δεοντολογίας (π.χ. τρόπος εξασφάλισης ενημερωμένης συγκατάθεσης των συμμετεχόντων, ανωνυμοποιημένη διαχείριση των προσωπικών δεδομένων των συμμετεχόντων κ.λπ.). Επίσης, στην ενότητα της Μεθοδολογίας χρειάζεται να γίνεται και σύντομη περιγραφή του τρόπου ανάλυσης των δεδομένων και των στατιστικών δοκιμών που εφαρμόστηκαν. Τέλος, στην ενότητα της Μεθόδου ή της Συζήτησης τίθενται και οι Περιορισμοί της εκάστοτε μελέτης.
  • Στην ενότητα των Αποτελεσμάτων να παρουσιάζονται τα ευρήματα της εργασίας με τη χρήση και περιορισμένου αριθμού Πινάκων–Σχημάτων–Διαγραμμάτων, συνοδευόμενων από κείμενο όπου θα γίνεται μνεία όσων εκ των παρουσιαζόμενων μεγεθών θεωρούνται αξιομνημόνευτα. Σε καμία περίπτωση όμως δεν θα πρέπει να γίνεται επανάληψη εντός του κειμένου του συνόλου των ευρημάτων που παρουσιάζονται υπό τη μορφή πινάκων-σχημάτων-διαγραμμάτων. Στην ενότητα των Αποτελεσμάτων επίσης δεν θα πρέπει να γίνεται αναφορά σε ανάλογα ευρήματα άλλων εργασιών, ούτε να παρατίθενται ερμηνευτικά σχόλια των συγγραφέων (καθώς αυτά θα πρέπει να παρουσιάζονται στην ενότητα της Συζήτησης).

 

II.Εργασίες Συστηματικής Ανασκόπησης

  • Στην ενότητα της Μεθοδου να περιγράφονται: οι πηγές άντλησης των μελετών (π.χ. ηλεκτρονικές βάσεις όπως οι Scopus, Pubmed, ScienceDirect), οι λέξεις –κλειδιά σε όλες τις γλώσσες που αυτές χρησιμοποιήθηκαν, η περίοδος δημοσίευσης των μελετών που συμπεριλήφθηκαν στη συστηματική ανασκόπηση καθώς και τα κριτήρια αξιολόγησης των μελετών. Οι συγγραφείς παροτρύνονται έντονα, να λαμβάνουν υπόψη τους κατά την εκπόνηση εργασιών συστηματικής ανασκόπησης και την the PRISMA Checklist .
  • Στην ενότητα των Αποτελεσμάτων, να τίθεται αρχικά το Διάγραμμα Ροής (Flow Chart) μέσω του οποίου πρέπει να αποτυπώνονται οι διαφορετικές φάσεις διεξαγωγής της ανασκόπησης. Στο διάγραμμα ροής αποτυπώνεται αρχικά ο αριθμός των συναφών με το θέμα μελετών που εντοπίστηκε και διαδοχικά οι λόγοι αποκλεισμού ορισμένων εξ αυτών των μελετών, ο εναπομείναν αριθμός μελετών και ο τελικός αριθμός μελετών που συμπεριλήφθηκε στη συστηματική ανασκόπηση. Η περιγραφή των μελετών που συμπεριλήφθηκαν στη συστηματική ανασκόπηση είναι σκόπιμο να γίνεται και μέσω πινάκων, όπου σε διακριτές στήλες θα παρουσιάζονται: οι συγγραφείς της κάθε μελέτης, το έτος δημοσίευσης και η/οι χώρα/χώρες (σε περίπτωση διακρατικών μελετών), ο σκοπός/αντικείμενο της κάθε μελέτης, οι συμμετέχοντες/δείγμα της μελέτης, το είδος της μελέτης (π.χ. ποσοτική, ποιοτική κ.λπ.) και τα κύρια ευρήματα.

 

Βιβλιογραφικές Παραπομπές (References)

Οι Βιβλιογραφικές Παραπομπές πρέπει να ακολουθούν είτε:

Το Σύστημα Vancouver

https://help.ebsco.com/interfaces/EBSCO_Guides/EBSCO_Interfaces_User_Guide/Citing_Articles_in_Vancouver_ICMJE_Style

ή

Το Σύστημα Harvard

https://connect.ebsco.com/s/article/Citing-Articles-in-Harvard-Author-Date-Style?language=en_US

Οπωσδήποτε όμως θα πρέπεο να τηρείται το ίδιο σύστημα ενιαία σε όλη την εργασία, ακολουθώντας πιστά τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές. Ενθαρρύνεται η χρήση DOI.

Φιλολογική Επιμέλεια Κειμένων

Οι συγγραφείς είναι υπεύθυνοι για την άρτια γλωσσική και συντακτική επιμέλεια των κειμένων τους, η έλλειψη της οποίας συνιστά προκριματικό λόγο απόρριψης μιας εργασίας.

Μετά την Αποδοχή

  • Χρήση του Digital Object Identifier (DOI)

Το Ψηφιακό Αναγνωριστικό Αντικειμένου (DOI) μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την αναφορά και τη σύνδεση με ηλεκτρονικά έγγραφα. Το DOI αποτελείται από μια μοναδική αλφαριθμητική συμβολοσειρά χαρακτήρων που εκχωρείται σε ένα έγγραφο από τον εκδότη κατά την αρχική ηλεκτρονική δημοσίευση. Το εκχωρημένο DOI δεν αλλάζει ποτέ. Ως εκ τούτου, είναι ένα ιδανικό μέσο για την αναφορά ενός εγγράφου.

Όταν χρησιμοποιείτε ένα DOI για να δημιουργήσετε συνδέσμους σε έγγραφα στο διαδίκτυο, τα DOI είναι εγγυημένα ότι δεν θα αλλάξουν ποτέ.

 

  • Αποδεικτικό Διόρθωσης

Ο υπεύθυνος για την επικοινωνία συγγραφέας θα λάβει ένα e-mail με οδηγίες για τη διόρθωση του κειμένου, τα σχήματα/πίνακες του άρθρου. Οι διορθώσεις θα πρέπει να σταλούν πίσω στο περιοδικό εντός 48 ωρών. Ο συγγραφέας είναι σημαντικό να διασφαλίσει ότι όλες οι διορθώσεις αποστέλλονται στο περιοδικό σε μία επικοινωνία. Παρακαλούμε ελέγξτε προσεκτικά πριν απαντήσετε, καθώς δεν είναι εγγυημένη η συμπερίληψη τυχόν μεταγενέστερων διορθώσεων. Η διόρθωση είναι αποκλειστικά ευθύνη του συγγραφέα, Σημειώστε ότι το περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ μπορεί να προχωρήσει στη δημοσίευση του άρθρου εάν δεν ληφθεί απάντηση.

 

  • Αντίτυπα/Offprints

Ο υπεύθυνος για την επικοινωνία συγγραφέας, ο οποίος έχει πληρώσει την ετήσια συνδρομή του στην ΕΕΜΥΥ, θα λάβει έναν προσαρμοσμένο σύνδεσμο που παρέχει δωρεάν πρόσβαση στην τελική δημοσιευμένη έκδοση του άρθρου στο περιοδικό Επιθεώρηση ΥΓΕΙΑΣ.

Η ετήσια συνδρομή στην ΕΕΜΥΥ ανέρχεται σε 48 Ευρώ. Για την πρώτη εγγραφή απαιτείται συνολική πληρωμή 70 Ευρώ, αποτελούμενη από την ετήσια συνδρομή και 22 Ευρώ, εφάπαξ κόστος χρέωσης.

Οι συγγραφείς-μη μέλη της EEMYY, μετά τη διαδικασία κρίσης και τη θετική αξιολόγηση (απαιτούμενες/ή μη τροποποιήσεις), θα ενημερωθούν για να εγγραφούν ως μέλη της EEMYY πριν από τη δημοσίευση της εργασίας.

Τα τεύχη του ηλεκτρονικού περιοδικού (e-journal issues) είναι διαθέσιμα στα μέλη της EEMYY, τα οποία έχουν πληρώσει την ετήσια συνδρομή τους. Τα μέλη της ΕΕΜΥΥ μπορούν επίσης να υποβάλουν εργασίες προς δημοσίευση. Όλες οι υποβληθείσες εργασίες υπόκεινται σε διαδικασία κρίσης από ανεξάρτητους κριτές. Χρέωση υφίσταται μόνο εάν οι συγγραφείς επιθυμούν το τεύχος που περιέχει το δημοσιευμένο έργο τους σε έντυπη έκδοση. Αυτή η επιθυμία θα πρέπει να δηλωθεί μέσω email το οποίο αποστέλλεται στην ηλεκτρονική διεύθυνση healthreview@eemyy.gr

Το κόστος χρέωσης αφορά τα έξοδα εκτύπωσης και ταχυδρομείου. Οι συγγραφείς ή οι βιβλιοθήκες που παραγγέλνουν το περιοδικό σε έντυπη έκδοση, επιβαρύνονται αποκλειστικά με κόστος εκτύπωσης 10 ευρώ για ένα τεύχος και 30 ευρώ για 3 τεύχη, συν τα έξοδα αποστολής/ταχυδρομείου.